Як отримати громадянство Фінляндії

Финляндия

Фінляндія – розвинута східноєвропейська держава, в якому проживає близько 5,5 мільйонів жителів. У рейтингу з 156 інших країн вона визнана найбільш щасливою для проживання. До уваги приймалися доходи, очікувана тривалість здорового життя, соціальна підтримка, свобода, довіра і великодушність. Не останнім фактором зіграло щастя іммігрантів, які мають більш високий рівень доходу, можуть розраховувати на соціальну підтримку держави і високу якість послуг. Тому багато українські громадяни прагнуть отримати громадянство Фінляндії і назавжди залишитися в цій щасливій країні. У статті ми розглянемо всі аспекти, пов’язані з отриманням фінського громадянства: шляхи, процес отримання і як уникнути відмови в отриманні.

Чим приваблива Фінляндія для українських мігрантів

Багато українців прагнуть отримати фінське громадянство виділяючи такі плюси життя в країні:

  • Фінляндія та інші 10 провідних країн працюють в рамках соціальних демократій, орієнтованих на благо людей з міцною системою соціальної підтримки і величезними громадськими послугами.
  • Входить до складу Європейського Союзу, тому громадяни Фінляндії можуть подорожувати, жити і працювати в будь-якій країні ЄС щодо безвізового режиму.
  • Це одна з небагатьох країн, на які не вплинула глобальна криза. Рівень безробіття відносно низький – лише 9% населення не мають роботи.
  • Середня зарплата фінських робітників становить 45 000 євро в рік, тобто кожен місяць вони отримують 3750 євро. Тому не дивно, що багато людей вважають за краще шукати роботу у Фінляндії.
  • Фінська освітня система вважається однією з кращих в світі, і це пов’язано, серед іншого, з високою кваліфікацією вчителів, так як викладацька кар’єра тут дійсно складна. Крім того, утворення абсолютно безкоштовно; студентам не потрібно платити за книги або шкільні приналежності, а школи повинні надавати принаймні один гарячий обід в день. Якщо ви живете більш ніж в 5 кілометрах від школи, муніципалітету, якому ви призначені, доведеться подбати про витрати, пов’язані з транспортуванням.
  • Якісне медичне обслуговування .
  • Мальовнича природа Скандинавії – 2/3 країни складаються з лісів; це найвища частка серед усіх країн світу, також багато озер.
  • Гарна екологія, низькі рівні забруднення. Фіни прекрасно знають про збереження навколишнього середовища, що допомагає зберегти прекрасну природне середовище, в якій вони живуть.

Шляхи отримання фінського громадянства

Громадянство в Фінляндії можна отримати кількома способами:

1) Автоматичне отримання можливо при одній з умов:
  • для дитини, якщо хоча б один із батьків є етнічним фином і це зазначено у свідоцтві про народження;
  • усиновленої дитини віком до 12 років;
  • у випадку репатріації – повернення на етнічну батьківщину, якщо близькі родичі мають фінські корені, але тільки до 3 коліна (бабусі і дідусі). Щоб отримати громадянство Фінляндії по корінню повинні бути які-небудь документи, що підтверджують етнічну приналежність родича.

 

2) Якщо ви не належите до жодної з цих груп, ви можете отримати громадянство за заявкою (цей процес називається натуралізацією»).

Але перед цим потрібно пройти кілька етапів імміграції у Фінляндії:

  • На законних підставах отримати довгострокову візу до Фінляндії
  • Оформити фінське ВНП і проживати на території країни:
  • п’ять років без перерви, якщо ви не потрапляєте в якісь виняткові випадки;
  • громадянство фінляндії через шлюб з фіном можна отримати тільки через чотири роки безперервного проживання, при цьому у вас є необхідні мовні навички та робота;
  • чотири роки без перерви, якщо ви біженець або маєте аналогічний статус;
  • два роки без перерви для громадян скандинавських країн;
  • Отримати дозвіл на постійне проживання (ПМП).

Після чого можна подавати заявку на отримання громадянства Фінляндії.Щоб отримати позитивне рішення по вашій заявці, ви повинні виконати вимоги для натуралізації:

  • документи, що підтверджують вашу особу;
  • досягли 18 років;
  • відповідаєте вимогам цілісності (що означає, що ви не вчинили якесь каране діяння і що вам не було винесено заборонну розпорядження);
  • достатній термін проживання;
  • ви не знехтували своїми платіжними зобов’язаннями (сплатили будь-які відповідні податки, штрафи, студентські позики, лікарняні збори та інші подібні платежі);
  • мати достатньо засобів до існування – повинні перерахувати свої джерела доходу на весь необхідний період проживання та надати рекомендації або контактну інформацію про ваших колишніх і нинішніх роботодавців;
  • підтвердити свої мовні навички, тобто мати задовільні усні та письмові навички фінською або шведською мовою. Для цього потрібно здати тест на громадянство Фінляндії (оцінка в Сертифікаті повинна бути не нижче 3).
3) Є категорії людей, які можуть отримати фінський паспорт за спрощеною схемою (Декларації):
  • громадянство Фінляндії по народженню дитини поза шлюбу, якщо його батько є фіном;
  • дитина, усиновлена у віці від 12 до 17 років;
  • особи, народжені на території країни і за якихось причин були змушені залишити її;
  • громадяни інших країн Північної Європи (Швеції, Данії, Ісландії і Норвегії), які постійно проживали в країні останні два роки;
  • особи в віці від 18 до 22 років через шість років постійного проживання і 10 років періодичного.

Процес отримання громадянства

Фінська міграційна служба може надати фінське громадянство за заявою. Подання заяви можна здійснити кількома способами:

  1. Ви можете піти старомодним способом і подати заявку на паперовому форматі (плата за обробку буде коштувати вам 440 євро). Бланк заяви можна завантажити на офіційному сайті, заповнити і віднести в один з пунктів обслуговування Міграційної служби Фінляндії. Ви можете записатися на прийом заздалегідь у системі призначення. Пам’ятайте, що ви повинні заплатити комісію за обробку при відправці заявки.
  2. Подати заявку онлайн з оплатою за обробку в розмірі 350 євро. Останній спосіб більш зручний і, очевидно, дешевше. Заявки можна подавати на порталі Enter Finland. До заяви слід додати документи в електронній формі (паспорт, сертифікат про знання мови, довідка про доходи). Після того, як ви подали заявку в електронному вигляді, ви все одно повинні відвідати Міграційну службу, щоб підтвердити свою особистість і представити оригінальні версії необхідних документів, тому вам необхідно записатися на прийом заздалегідь.

Важливо! Дитина проходить процес ідентифікації зі своїми батьками/усиновителями.

Не існує такого поняття, як максимальний час обробки заявок на отримання громадянства. Очікуваний час обробки для цих програм складає від 8 до 16 місяців, залежно від випадку. Точні заявки можуть займати від 8 до 9 місяців. Обробка заявки займає більше часу, якщо всі вимоги, згадані вище, не виконуються. Ви можете відстежувати хід виконання своєї заявки в сервісі.

Відмова у громадянстві

Якщо дотримуватися вимог і виконати всі умови, відмова в отриманні громадянства зводиться до мінімуму. Якщо навіть надані не всі документи, міграційна служба запросить додаткові, надіславши про це повідомлення.

Причини відмови в отриманні громадянства повинні бути вагомими, наприклад, підробка документів, намір приховати важливу інформацію (судимість, заборгованість за кредитом тощо), або особистість прохача можуть порахувати небезпечною для країни. У будь-якому випадку слід розібратися в причині відмови і при можливості оскаржити його в суді. Усунувши всі підстави для відмови, можна повторно подати заявку .

Як бачимо, процес отримання фінського громадянства, хоч і довгий, але якщо дотримуватися всі умови і мати величезне бажання, яке в підсумку приведе до позитивного результату.