Українці у Польщі заробляють все більше і більше

Нам потрібно більше робочих, у нас є економічне зростання, але катастрофічно бракує рук для роботи, – стверджувала міністр у справах сім’ї, праці і соціальної політики Элизабета Рафальска на польському радіо. – У працедавців немає вибору. Вони повинні почати платити, – додала вона.

Не можна сказати, що заробітна плата у Польщі не росте. Цього року проглядається різкий ріст заробітної плати того, що роботодавці бояться брак співробітників, більше ніж підвищення заробітної плати. Також до міністра було поставлено питання щодо зарплати українців, так як якщо заробітна плата не буде підвищуватися, то громадяни цієї країни будуть змушені змінити країну для заробітку на іншу (Німеччини, Фінляндії, Голландії), де їм будуть платити більше. На що міністр Рафалска відповіла що таке може бути, роботодавцям залишається тільки одне, щоб не втратити робітників, їм доведеться платити.

зарплаты рабочих из Украины только с мая увеличились на треть

Як писали в Мопеу, зарплати робітників з України тільки з травня збільшилися на третину. У травні українські робітники отримували погодинну зарплату в розмірі 9 злотих, а в липні цей показник збільшився до 12 злотих.

У разі мулярів чистий погодинна ставка в травні становила 20 злотих, а в липні вона підскочила до 25 злотих. Штукатури можуть заробити ще більше. У травні-липні їх погодинна заробітна плата збільшилася з 25 до 30 злотих.

Щонайменше на 17%, очікувалося підвищення зарплати кухарів. У травні вони заробили 12 злотих в годину, а в липні вже 14 злотих.

За оцінками Національного банку Польщі, в 2016 році в Польщі працювало 1,2 мільйона українців. Як стверджувала міністр Рафальська, польська економіка потребує більшої кількості робітників.

– У нас є економічне зростання і нам потрібні руки для роботи. Але щоб зберегти його, ви повинні платити більше працівникам. Сьогодні ми не знайдемо рабів на польському ринку праці, – уклала Рафальська.

Судячи за словами міністра, ситуація в Польщі з зарплатами для українців стає краще, але найбільше польські роботодавці бояться залишитися без робочих, тому і йдуть на різні поступки працівникам з України, на нашому сайті www.eurabota.uaВи можете переглянути вакансії або залишити своє резюме, для пошуку раби в Польщі чи в інших країнах Євросоюзу.