Трудова карта Чехії

Чеська Республика фото

Чеська Республіка запровадила спеціальний документ, що дозволяє іноземцям із третіх країн жити і працювати одночасно, – трудову карту Чехії. Що це за документ? Які права він надає? Що необхідно для його отримання? На всі ці питання ви знайдете відповіді в цій статті.

ЗМІСТ

  1. Що таке трудова карта Чехії?
  2. Які права надає трудова карта Чехії іноземцю?
  3. Які терміни дії трудової карти Чехії?
  4. Процес і особливості отримання трудової карти Чехії
  5. Документи, необхідні для подачі на трудову карту Чехії

Що таке трудова карта Чехії?

Трудова карта Чехії (чеською Zam?stnanecká karta) являє собою комплексний дозвіл на довгострокове перебування іноземців із третіх країн, що не входять до складу ЄС або Європейського економічного простору, в Чеській Республіці з метою працевлаштування. На даний момент у зв’язку із закриттям програми «Зелена карта» ця карта є уніфікованою і застосовується для всіх категорій іноземних працівників, крім власників Блакитної карти ЄС.

Які права надає трудова карта Чехії іноземцю?

Іноземний громадянин, який стає власником трудової карти, має такі права:
  • легальне перебування на території Чеської Республіки, що дозволяється на певний термін;
  • здійснення роботи на певному робочому місці на конкретного роботодавця, щодо якого була видана трудова карта.

Для зміни роботодавця або робочого місця іноземцю необхідно звернутися до відділу Міністерства внутрішніх справ Чехії, що займається питаннями міграційної політики та надання притулку.

Які терміни дії трудової карти Чехії?

Термін дії трудової карти прирівнюється до часу здійснення трудової діяльності, встановленої трудовим договором. При цьому термін не повинен перевищувати 2 роки. До моменту закінчення терміну дії карти (як мінімум за 14 днів) необхідно подати документи на продовження карти. Термін продовження складе вказаний в договорі, але не більше 2 років.

Для продовження карти потрібно мати в наявності певні документи, серед яких укладена з чеським роботодавцем трудова угода або офіційний оффер на працевлаштування, оформлений письмово від імені роботодавця для майбутнього працівника. У цій угоді обов’язковою умовою є положення про розмір заробітної плати, яка повинна перевищувати мінімальну в Чехії. Крім зарплати, ще однією важливою вимогою є кількість робочих годин на тиждень: не менше 15 годин.

Процес і особливості отримання трудової карти Чехії

Трудова карта має деяку специфіку, яка пов’язана з її отриманням. В першу чергу, щоб отримати цей документ, працівникові необхідно знайти (а точніше, вибрати) роботу серед наявних у реєстрі вакансій для видачі трудових карт. Ці вакансії відкриті тому, що на них не знайшлося претендентів із країн – членів Європейського союзу та Європейського економічного простору. Однак це зовсім не означає, що в цьому реєстрі будуть знаходитися тільки роботи початкового рівня. Для виконання деяких робіт потрібні кваліфікація і наявність відповідного досвіду.

Знайшовши в реєстрі підходящу вакансію, майбутньому працівникові необхідно зв’язатися з потенційним роботодавцем. Контакти роботодавців зазвичай вказуються в самій вакансії. На цьому етапі роботодавець оцінює кандидатуру претендента на підставі резюме та мотиваційного листа (не обов’язковий, але бажаний документ, що пояснює наміри працівника).

Узгодження умов співпраці з роботодавцем

Далі узгоджуються умови співпраці (кількість робочих годин, оплата праці, можливі бонуси, доплати, надання спеціальних умов роботодавцем тощо) з метою укладення трудової угоди.

Після укладення трудового договору працівник може подати заяву на оформлення трудової карти. Заява подається в дипломатичне представництво Чеської Республіки. Під час заповнення заяви необхідно вказати номер вакансії, який можна подивитися в реєстрі або запитати в роботодавця.

Документи, необхідні для подачі на трудову карту Чехії

Ви повинні надати:
  • заповнену заяву на видачу трудової карти;
  • дійсний закордонний паспорт (термін дії якого повинен перевищувати період дії трудової карти як мінімум на 90 днів);
  • 2 недавні фото візового зразка;
  • документи, що підтверджують наявність освіти, відповідної до вакансії. Документи повинні бути визнані в Чехії. Подаються оригінали та завірені копії з офіційно завіреним перекладом на чеську. В окремих випадках потрібний апостиль;
  • документ про наявність житла (договір оренди) на період перебування в Чехії;
  • трудовий договір або письмова угода сторін на укладення трудового договору в майбутньому;
  • для регульованих професій необхідні додаткові документи, що засвідчують право заняття такими професіями.

Можливо, знадобиться надати в консульство Чехії також довідку про несудимість і медичну довідку про відсутність важких захворювань.

Після подачі останнім кроком є безпосередньо приїзд до Чеської Республіки. Рішення про видачу карти приймається зазвичай протягом двох місяців із моменту подачі. Якщо рішення позитивне, то перелік дій такий:

  1. Необхідно отримати в дипломатичному представництві Чехії довгострокову візу, терміном від 90 днів, з метою отримання трудової карти. До того, як йти в посольство або консульство за візою, необхідно заздалегідь оформити медичну страховку виїжджаючих за кордон.
  2. Після приїзду до Чехії протягом перших 3 днів необхідно піти в місцеве відділення Міністерства внутрішніх справ у справах іноземців для зняття біометричних даних. Перед відвідуванням поліції варто взяти з собою договір оренди, оскільки в поліції попросять надати дані про місце проживання з метою реєстрації. В результаті особа отримує трудову карту як підставу для початку роботи. Вартість оформлення картки становить 2500 CZK. З трудовою картою необхідно з’явитися до роботодавця.

Так виглядає процес і умови отримання трудової карти Чехії. В інших статтях ми розглядаємо також інші нюанси імміграції, працевлаштування та отримання громадянства Чехії. Залишайтеся з нами!