Українці в Польщі отримують більше, ніж самі поляки

Близько половини польських підприємців дуже високо оцінюють працю українських працівників, що відбивається на підвищенні рівня оплати праці українців.

За даними, які опублікував дослідницький центр Sedlak & Sedlak, за свою роботу 60 відсотків українців в Польщі отримують від 2,5 до 3,5 тисяч злотих (від 650 до 910 доларів). При цьому в звіті наголошується, що такі оклади місцеві роботодавці платять тільки 40 відсоткам полякам. Хоча така ж частина громадян Польщі отримують ще більші заробітні плати, вони стурбовані тим, що в середньому сегменті у польських громадян все менше шансів претендувати на досить високий рівень оплати праці.

Дослідження показало, що на сьогоднішній день в Польщі працює понад 1 мільйон українців, 71 відсоток виконують фізичну роботу, інші працюють в сфері послуг (перукарні, готельний бізнес, торгівля). Якщо на будівництві і виробництві українці отримують від 650 до 910 доларів, то поляки, виконуючи аналогічну роботу – близько 400 доларів.

Цей факт пояснюється не тільки великим дефіцитом працівників. Справа в тому, що наших фахівців високо оцінюють 40 відсотків польських роботодавців, а 60 відсотків вважають, що від місцевих робітників ті ніяк не відрізняються.

Експерт з будівельної безпеки Міхал Василевський зазначає, що «в українських працівників більш висока культура праці, ніж у поляків. Ми не повинні тішити себе ілюзіями. Українці мають звичку все робити за правилами, і якщо їм трапляється робота, виконувати яку в них немає повноважень, вони від неї чесно відмовляться».

Майже половина українських трудових мігрантів забезпечена своїми роботодавцями житлом, третина з них може розраховувати на регулярне харчування та інтернет.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що протягом минулого року польські державні установи, які відповідальні за видачу віз громадянам інших країн, оформили і видали українцям близько 850 тисяч віз.

Для все більшої кількості українців Польща не тільки країна, де можна добре заробити, але і популярний туристичний напрям, де можна з користю витратити чесно зароблені гроші.