Стає все важче знайти українців на роботу в Польщі, а кожна п’ята польська фірма потребує українських працівників

19 відсотків компаній у Польщі будуть шукати співробітників з України в найближчому майбутньому. Серед великих компаній цей відсоток набагато вищий і становить 42 відсотки.

– Перше видання «Барометра імміграції», підготовлений службою персоналу. Більш того, 17% роботодавців вважають, що зараз співробітників зі Сходу найняти на роботу важче, ніж торік. Найбільшою перешкодою для найму українців є адміністративні формальності, про що свідчить кожна третя компанія. Експерти служби персоналу зазначають, що для розвитку польських компаній, вкрай важливо спростити процедури і збільшити час, який українські співробітники можуть провести в Польщі.

У січні наступного року будуть введені нові правила, в яких буде введена нова категорія сезонних працівників. Виходячи з цього, роботодавець в Польщі зможе найняти громадянин України терміном на 9 місяців в році. Це приблизно на 3 місяці довше, ніж сьогодні. Тим не менше, цього часу занадто мало, щоб поліпшити ситуацію на ринку праці. Особливо враховуючи масштаб явища. Кожна п’ята компанія в Польщі хоче прийняти на роботу співробітників з України.Каждая пятая компания в Польше хочет принять на работу сотрудников из Украины

З підприємницької точки зору, оптимальний час для працевлаштування українців у Польщі має становити 2-3 роки без зайвого перерви. Враховуючи ці рядки треба і створити правила для іммігрантів. Правила повинні бути розроблені таким чином, щоб подовжувати робочий час українців і максимально спрощувати формальності.

В даний час, незважаючи на спрощену процедуру найму українців, роботодавці продовжують вказувати на те, що вони для них важко прийняти на роботу громадян з України», – каже Кшиштоф Инглот, генеральний директор служби персоналу. Кожна п’ята з компаній у Польщі заявляють про свою діяльність українською мовою, саме такий відсоток респондентів в найближчому майбутньому заявлять про пошук кадрів з України. У великих компаніях цей результат виразно вище і становить 42%. У середніх компаніях – 23%, а в малих підприємствах – 17%.

У нашій компанії співробітники з України постійно працюють ще з 2014 року. Вже зараз наші українські працівники складають більше 20% нашої команди, і в найближчі роки ми будемо намагатися підтримувати цей рівень. Також варто підкреслити, що більша частина зайнятих нашою фірмою українців залишаються працювати на протязі декількох місяців. Якщо ми побачимо, що співпраця з людиною працює належним чином, приблизно через три місяці, ми подаємо заяву на отримання картки тимчасового проживання. Це зменшує ротацію, яка, як і раніше вище серед українців, ніж серед поляків », – каже Ольджерд Балтаки, директор Samsung Electronics Manufacturing Poland.

17% роботодавців вважають, що працевлаштування робітників з України зараз складніше, ніж торік. Інші кажуть, що в цьому відношенні нічого не змінилося. Фірми, які повідомляють про труднощі при наборі громадян України, першими перераховують адміністративні формальності (36%), другим – мовний бар’єр (25%) і третім – невеликий рядків перебивання (6-місячний період).

Оскільки все більше польських компаній зацікавлені в наймі українців, конкуренція посилюється. Тому в нашій компанії, при прийомі на роботу українців, ми покладаємося на надійного партнера, який підтримує наш процес найму. З іншого боку, ми постійно дбаємо про привабливості пропонованих нами умов найму, тому що вони стають більш легкими в процесі залучення українців », – підсумовує Ольгерд Балтаки.

Все більше і більше фірм хочуть приймати на роботу українських громадян, якщо Ви роздумуєте над переїздом в Польщу, в пошуку роботи, рекомендуємо подивитися вакансії на сайті www.eurabota.ua