Як отримати робочу візу до Канади

Канада – це країна з величезною територією, багатими природними ресурсами і високим рівнем життя.

Канада фото

Місцева економіка успішно розвивається в різних напрямках – від сільського господарства до високотехнологічного промислового виробництва. Безробіття в середньому не перевищує 6%, інфляція мінімальна, при цьому зарплати в Канаді ростуть із завидною регулярністю.

Канадські університети надають якісну сучасну освіту, тому місцева робоча сила дуже кваліфікована і конкурентна. Проте робота в Канаді доступна широкому колу іноземних фахівців, у навичках і досвіді яких зацікавлені влади країни і канадський бізнес. Далі дізнаємося, як отримати робочу візу в Канаду в 2018 році.

ЗМІСТ

  1. Постійні працівники
  2. Тимчасові працівники
  3. Кому не потрібен дозвіл на роботу
  4. Медичне обстеження
  5. Документи для робочої візи

Постійні працівники

Імміграція в Канаду – це мрія сотень тисяч іноземців з різних куточків планети. До слова, місцеве уряд розробив досить прозорі та зрозумілі програми для трудових мігрантів, які бажають надовго пов’язати своє життя із цією чудовою країною і з часом отримати канадське громадянство. Для переїзду в Канаду з метою працевлаштування і постійного проживання кандидат повинен пройти спеціальний тест (Express Entry), в якому вказується вік, професія, кваліфікація, освіта, мовні навички, досвід роботи і перевіряється деяка інша інформація.

Для отримання робочої візи в Канаду, точніше права на участь в програмі, необхідно набрати певну кількість балів. Відзначимо, що подібний спосіб імміграції призначений для кваліфікованих фахівців, які планують постійне (довгострокове) працевлаштування в Канаді. Сьогодні відкриті такі програми:

  • Federal Skilled Worker Program
  • Federal Skilled Trades Program
  • Canadian Experience Class
  • Provincial Nominee Program (PNP)

Зазвичай заявки обробляються протягом 6 місяців. Якщо з моменту заповнення анкети пройшло більше року, а відповіді немає, можна спробувати пройти тест ще раз або вибрати інший варіант оформити робочу візу в Канаду. Як правило, відбираються кандидати з найвищою кількістю балів.

Тимчасові працівники

Робоча віза в Канаду для українців та інших іноземців в класичному розумінні зазвичай передбачає тимчасове працевлаштування на канадській території з подальшим виїздом з країни. У цьому разі вимоги до претендентів з-за кордону схожі з більшістю розвинених європейських країн. Працівникам видається так звана неімміграційна віза в Канаду.

 Неімміграційна віза в Канаду фото

Основна складність тут полягає в попередньому пошуку роботодавця й отриманні дозволу на роботу (LIMA).

Вимоги до іноземців для отримання робочої візи в Канаду:

  1. Оформлення трудового контракту з канадською компанією.
  2. Позитивне рішення від Human Resources and Skills Development Canada (HRSDC) про надання іноземцю дозволу на роботу в Канаді – LIMA (оцінка впливу на ринок праці). Заявку в HRSDC направляє роботодавець. Співробітники відомства перевіряють реальну потребу компанії у фахівці з-за кордону, тобто на вакансію не повинні претендувати канадці або особи з постійним проживанням в Канаді.
  3. Документальне підтвердження кваліфікації, досвіду й освіти згідно з майбутньою посадою.
  4. Зобов’язання перед співробітниками канадської імміграційної служби покинути територію країни після закінчення терміну дії контракту, якщо законних причин для подальшого перебування не виникне.
  5. Доказ достатньої фінансової забезпеченості для проживання в Канаді, включаючи членів сім’ї.
  6. Відсутність судимості та загалом порушень закону.
  7. Іноземець не повинен становити загрози для безпеки Канади.
  8. Хороший стан здоров’я.
  9. Надання додаткових відомостей на вимогу працівників імміграційної служби.

Зазвичай робоча віза в Канаду з дозволом на тимчасове працевлаштування (LIMA) діє не більше 4 років. На цей час іноземний фахівець має право привезти членів сім’ї. Залежно від громадянства претендента термін розгляду заяви варіюється від 2 до 7 місяців. Офіційна вартість робочої візи в Канаду (обробка заяви) в 2018 році становить 155 канадських доларів.

Кому не потрібен дозвіл на роботу в Канаді

У деяких випадках дозвіл на роботу (LIMA) здобувачу з-за кордону не потрібний:
  • Робота на основі міжнародних угод.
  • Роботодавець може довести, що іноземець принесе країні значну соціальну, культурну та/або економічну вигоду. Це можуть бути досвідчені технічні фахівці або власники творчих професій.
  • Працівники за франшизою Mobilité.
  • Професійні тренери та спортсмени.
  • Вчені, професори й дослідники на запрошення канадських наукових і освітніх установ.
  • Співробітники благодійних та релігійних організацій.
  • Журналісти, репортери.
  • Дипломатичні працівники.
  • Військовослужбовці іноземних держав.
  • Інвестори (бізнесмени).

Медичне обстеження

Одним з найважливіших етапів при оформленні робочої візи в Канаду громадянами України є проходження медичного обстеження. Для отримання сертифікату необхідно звернутися в установу охорони здоров’я в своїй країні, яка зазначена на офіційному урядовому порталі Канади.

Зазвичай проводиться повний медичний огляд, робиться флюорографія і здаються аналізи на відсутність серйозних захворювань. Пройти обстеження можна до подачі заяви на робочу візу в Канаду або протягом 30 днів з моменту отримання інструкцій від співробітників імміграційної служби. Сертифікат діє 12 місяців.

Документи для робочої візи в Канаду

Якщо документи на отримання робочої візи в Канаду складені не англійською або французькою мовою, повинен бути офіційний переклад. Крім стандартного переліку, зазначеного нижче, співробітники візового центру має право вимагати додаткові або уточнюючі відомості.

Необхідні документи
  1. Одна кольорова фотографія, зроблена не пізніше 6 місяців тому із зазначенням імені на зворотному боці.
  2. Оригінал закордонного паспорта з двома порожніми сторінками.
  3. Копія дозволу на роботу LIMA (якщо потрібно).
  4. Лист на фірмовому бланку від роботодавця.
  5. Копія трудового контракту із зазначенням заробітної плати, терміну дії та умов роботи.
  6. Копії дипломів, сертифікатів та інших документів, що підтверджують кваліфікацію.
  7. Доказ досвіду роботи. Тобто довідки від минулих роботодавців із зазначенням тривалості, обов’язків і специфіки роботи (імена, контакти, адреси).
  8. Медичний сертифікат і довідка про відсутність судимості.
  9. Інформація про сімейний стан (форма IMM 5645).
  10. Результати мовних тестів IELTS/TEF, отримані протягом останніх 12 місяців (за потреби).

Для успішного отримання канадської робочої візи необхідно добре координувати дії з роботодавцем і працівниками імміграційної служби. Зберіть якомога більше інформації на офіційному сайті уряду Канади (cic.gc.ca) і неухильно дотримуйтесь інструкцій. Саме через цей сайт подаються заявка і документи на робочу візу в електронному вигляді (онлайн).