Робота у Зелена Гура для українців

Незважаючи на географічну близькість, економічно Польща набагато більш розвинена країна, ніж Україна. Це одна з найвагоміших причин трудової міграції українців в це сусідня держава. Родинна мова, схожий менталітет і гостинність поляків полегшують процес пошуку роботи в Польщі і адаптації до нового життя. А різноманітність міст, які з радістю приймають іноземців, які приїхали з метою працевлаштування, вражає уяву.

Зелена Гура фото

Одне з таких міст – Зелена Гура. Про те, як живеться іноземцям, які умови праці, вакансії і робота у Зелена Гура і піде мова в цьому матеріалі.

Робота в Польщі, в місті Зелена Гура

Зелена Гура – маленьке містечко на заході Польщі. Чисельність жителів цього населеного пункту, згідно з останніми статистичними даними, становить 120000 чоловік. Незважаючи на свої невеликі розміри, Зелена Гура динамічно розвивається і вже виходить в лідери серед туристичних центрів Польщі.

Враховуючи, що до недавнього часу це місто адміністративно належав до території Німеччини, його вулички можуть похвалитися великою кількістю пам’яток архітектури. А завдяки розумному управлінню розвинена соціальна та транспортна інфраструктура забезпечує комфорт мешканців та гостей міста.

Вдале розташування вигідно відрізняє Зелену Гуру від сусідніх населених пунктів. Особливий клімат ідеально підходить для винного виробництва, а краєвиди, що відкриваються з вікон, стають все більш популярні і приваблюють щороку велику кількість туристів.

Виходячи з цього можна зробити висновок, що вакансії у Зелена Гура рясніють пропозиціями в сфері обслуговування.

Найчастіше роботодавці шукають чоловіків і жінок на такі види робіт:
  • Покоївки
  • Офіціанти
  • Бармени
  • Перукарі
  • Водії
  • Няні
  • Доглядальниці
  • Будівельники
  • Різноробочі
  • Пакувальники
  • Сортувальники

Заробітна плата та умови праці

Швидко розвивається туристична сфера створює кількість вакансій, яка не в змозі закритися виключно поляками. Через цього велику кількість вихідців з країн СНД знаходять роботу в цьому місті.

Розвиток міста передбачає і активну будівництво. З-за цього будівельні спеціальності у Зелена Гура в ціні. Залучення успішних професіоналів дає можливість забезпечити місто і його жителів якісним житлом.

Також у Зелена Гура розташований переробляє пластик завод Eurokey. Компанія власниця цього підприємства з радістю набирає на роботу українців, знаючи, наскільки наші співвітчизники працьовиті та відповідальні.

А винні виробництва готові забезпечити сезонною роботою така кількість людей, яка практично дорівнює населенню всього міста. Під час збору врожаю кількість вакантних місць потроюється і, як наслідок, роботодавцям доводиться наймати іноземців, забезпечуючи їм гідні умови праці та оплату.

На всі ці види робіт польські роботодавці часто готові наймати працівників без знання мови і кваліфікації. Але і оплата праці буде не високою. Працюючи на виробництві можна розраховувати на оклад в розмірі від 400 до 1000 доларів.

Більшість роботодавців, які наймають іноземців, забезпечують потенційним співробітникам місце проживання. Найчастіше це загальна кімната, розрахована на 4-6 осіб в гуртожитку. В залежності від умов трудового контракту це буде або безкоштовне житло, або доведеться за нього платити символічних 300-400 злотих в місяць. Те ж саме стосується і харчування. Майже у всіх компаніях забезпечується одно-дворазове харчування для співробітників.

Однак у Зелена Гура можна знайти роботу і для більш кваліфікованих співробітників. Так, наприклад, популярною є вакансія юриста. Такі фахівці, за умови наявності у них знання польської мови та досвіду роботи, можуть розраховувати на зарплати в сумі близько 1300 доларів.

Ще в цьому місті ради будуть бачити іноземця, який працює лікарем. Однак враховуйте, що для того, щоб виконувати таку роботу необхідно отримати спеціальну ліцензію.

Юридичні особливості

Як і на всій території Польщі, у Зелена Гура роботу виконувати легально можуть тільки ті іноземці, у яких є дозвіл на трудову діяльність в цій країні. Для початку доведеться оформити робочу візу в Польщу. Вона може бути з різною тривалістю дії. Залежить це від терміну трудового договору. Пізніше можна буде оформити посвідку на проживання.

Контракт

Взагалі ж укладаючи контракт, уважно його вивчіть перед підписанням. Зверніть особливу увагу на пункти, які регулюють строки та розмір заробітної плати, умови праці (в тому числі тривалість трудової зміни і обсяг виконуваної роботи), постійний графік, надання житла і харчування.

Вартість життя у Зелена Гура

Рівень зарплат у Зелена Гура невисокий. Однак і жити в цьому місті доступна людині, що приїхав на заробітки. Вартість оренди квартири з однією спальнею, становить в середньому 250 доларів. Обід на двох у кафе в нетуристичний сезон обійдеться в 15-20 доларів. У «високий сезон» краще готувати вдома, бо ціни в закладах громадського харчування значно зростають.

Транспорт не зажадає великих витрат, тому маленькі розміри міста не припускають тривалих поїздок, а велосипедна інфраструктура, розвинута на вищому рівні, при необхідності в змозі замінити поїздку на автобусі.

Розваги теж не витратна частина. Маса проходять в місті фестивалів безкоштовна для відвідування, а квитки в музеї та на виставки в середньому коштують до 10 доларів.

Добиратися у Зелена Гура з України дуже зручно. Існує маса прямих автобусних маршрутів і проходять поїздів. Час у дорозі займає від 20 до 30 годин, в залежності від виду транспорту та вартість проїзду.

Знайти роботу у Зелена Гура для українців не складно. Поляки ради найняти наших співвітчизників. Конкурентоспроможні зарплати порадують українців, а вартість життя і краса навколишньої природи роблять роботу і життя в цьому містечку подвійно приємною.