В Іспанії розглядають чотириденний робочий тиждень

“Іспанія може стати однією з перших країн у світі, яка спробує чотириденний робочий тиждень. Уряд погодився з тим, що компанії, зацікавлені в цій ідеї, братимуть участь в пілотному проекті”, – повідомляє Guardian.

Раніше в цьому році невелика ліва партія Іспанії Mass Pais оголосила, що уряд прийняв її пропозицію перевірити цю ідею. З тих пір ведуться переговори, і очікується, що наступна зустріч відбудеться в найближчі тижні.

У партії зазначають, що ідея введення чотириденного робочого тижня (32 години) знаменує початок справжньої дискусії. Вони вважають, що прийшов час втілити ідею в життя.

Подібна ідея обговорюється і в інших країнах, включаючи Нову Зеландію і Німеччину. Прихильники пропозиції вважають, що вона підвищить продуктивність, поліпшить психічне здоров’я працівників і внесе вклад в боротьбу зі зміною клімату.

Ліві партії в Іспанії, де 44-денний страйк в Барселоні в 1919 році зробив країну однією з перших в Західній Європі, яка ввела восьмигодинний робочий день, підтримали цю ідею.

За словами Mass Pais, Іспанія – одна з країн, де люди працюють більше, ніж в середньому по Європі, але вона не входить до числа найбільш продуктивних країн. Партія вважає, що більше годин роботи не означає кращої роботи.

Деталі все ще обговорюються, але партія пропонує пілотний проект терміном на 3 роки і інвестуванням 50 млн. євро, що дозволить компаніям скоротити робочий час з мінімальним ризиком. Витрати компанії, яка ввела чотириденний робочий тиждень, можуть бути покриті 100% в перший рік, 50% в другий рік і 33% в третій рік.

За оцінками Mass Pais, в пілотному проекті можуть брати участь близько 200 компаній з 3 000-6 000 співробітників. Мета полягає в тому, щоб скоротити робочий час, але не втратити частину зарплати або роботи.

Очікується, що реалізація проекту почнеться не раніше осені. Маленька партія пропонує очолити проект експертною комісією за участю представників влади, профспілок та бізнесу.

Ідея була відкинута деякими бізнес-асоціаціями, які назвали її «божевільною».