Робота в Познані для українців

Польща за останні роки стала лідером серед країн, що приймають трудових мігрантів з України. Сприяє цьому не тільки географічне положення, але і рівень економічного добробуту цієї країни. Вивчаючи польський ринок праці, українці часто зупиняють свій вибір на великих містах, в яких пошук роботи значно полегшується наявністю великої за чисельністю української діаспори, виробництв і компаній, яким вигідно працевлаштовувати мігрантів.

Одним з таких міст є Познань. Про те, як влаштована робота в Познані, як живеться мігрантам у цьому місті, які зарплати отримують наші співвітчизники і в яких умовах живуть і піде мова в цій статті.

Познань фото

Робота в Познані (Польща

Познань – великий, процвітаюче місто. Тут розташовані машинобудівний та фармакологічний заводи, підприємства, що займаються виготовленням меблів та пошиттям одягу, а також зі сфери виробництва легкої і харчової промисловості. Економіка міста в останні роки стабільно нарощує обороти, що вже зараз дає можливість місту увійти в топ кращих місць для життя і роботи в Польщі.

Також у Познані знаходяться близько сотні фінансових установ, що робить цей населений пункт грошовим центром держави. Туризм розвивається семимильними кроками, завдяки величезній кількості музеїв і фестивалів, що проходять тут. А робота на сільськогосподарських підприємствах не припиняється цілий рік.

Все це дає можливість знайти роботу в Познані для українців у тій сфері, яка найбільше підходить нашим співвітчизникам. Однак варто звернути увагу на те, що і зайнятість і розмір окладу безпосередньо залежать від знання польської мови. Якщо трудовий мігрант не володіє польською на достатньому рівні розраховувати на високі доходи не доводиться.

Істотним плюсом роботи в Польщі також є офіційне працевлаштування. Відбувається це від того, що роботодавцям не вигідно наймати нелегалів з-за високих штрафів, які доведеться сплатити в тому випадку, якщо поліція встановить факт порушення закону.

Робота в Познані без посередників

Враховуючи різноманітність галузей, представлених в Познані, і варіанти працевлаштування рясніють своєю різноманітністю.

Робота в Познані для чоловіків найчастіше представлена такими вакансіями:
  • Водії (як за місцем, так і міжнародні рейси)
  • Будівельники
  • Різноробочі
  • Фрезерувальники
  • Комплектувальники

Слабка стать так само не залишиться без роботи у цьому місті.

Робота в Познані для Жінок представлена наступними вакансіями:
  • Покоївки
  • Няні
  • Доглядальниці
  • Пакувальниці
  • Збиральники врожаю
  • Працівниці торгівлі

Робота в Познані для сімейних пар найчастіше представлена на виробництвах і в сфері торгівлі.

Всі ці вакансії передбачають стабільний, але не дуже високий рівень доходу. Однак і вимоги до кандидатів виставляються не позамежні. Досить базового знання польської або англійської мови, сумлінності та відповідальності.

Умови роботи у всіх компаніях схожі. Найчастіше це позмінний графік (тривалість зміни 8-10 годин), оплата праці коливається від 9 до 16 злотих година, житло та харчування роботодавець надає за помірну плату.

Для більш високооплачуваної роботи до претендентів пред’являються інші вимоги. Тут без знання мови не обійтися. Наприклад, в юридичній або медичній сферах оплата може доходити до 900 євро в місяць, але це залежить від кваліфікації, досвіду і навичок спеціаліста.

Щоб отримати подібну роботу багато вихідців з країн СНД приїжджають до Польщі на навчання. Так робота в Познані для студентів часто передбачає в подальшому перехід на повний робочий день і, відповідно, підвищення окладу. Зверніть увагу, що за законодавством Республіки Польща студент, який навчається на стаціонарі, не може працювати повний день.

Скільки коштує життя в Познані

Познань фото

Вибираючи місто для міграції, закономірно стає питання про витрати, які передбачаються у новому місці проживання. Познань не найдешевший місто Польщі. Оренда квартири у центрі міста обійдеться в 400 доларів в місяць, аналогічна квартира в спальному районі – 300 доларів в місяць. Заощадити можна якщо знімати житло з кимось або поселившись в гуртожитку. До ціни оренди треба додати ще витрати на комунальні послуги. Обслуговування 80 метрової квартири обійдеться у 170 доларів в місяць.

Поїсти в недорогому кафе або ресторані удвох обійдеться в 10-15 доларів. Якщо готувати вдома, то на їжу в місяць доведеться відкласти 160-180 доларів. Місячний абонемент в спортзал коштує 40 доларів. За квиток в кіно доведеться заплатити 7 доларів.

Одна поїздка в міському автобусі коштує 1 долар. Літр бензину марки А-95 коштує 2 долари. Проїхати один кілометр в таксі коштує 1,5 долара. Хвилина розмови по мобільному телефону обійдеться приблизно в 10 центів.

Дістатися в Познань з Києва можна на літаку, поїзді, автобусі або на особистому автомобілі. Природно тривалість шляху і вартість квитків буде різною. Так найдорожчий, але і найшвидший спосіб опинитися в Познані це літак. Дорога займе близько 4 годин. Квиток в одну сторону коштує від 60 до 190 євро.

Поїздка на поїзді буде тривати приблизно 22 години. За квиток доведеться віддати від 20 до 40 євро. Квиток на автобус обійдеться в 30-70 євро, а в дорозі ви пробудете 20-23 години. Поїздка на особистому авто займе близько 13 годин. А вартість її залежить від характеристик вашого транспорту, але розраховувати треба на 90-130 євро.

Отже, виходячи з вище сказаного можемо зробити висновки, що життя і робота в Познані дуже привабливі для трудових мігрантів. Вакансій багато, вигідні умови роботи, а зарплата покриває всі витрати. Про роботу в Познані відгуки говорять здебільшого хороше, так що має сенс спробувати.