Ідею візового режиму з Росією підтримали половина українців

У зв’язку з недавніми подіями, Київський Міжнародний Інститут Соціології (КМІС) провів опитування, згідно з яким близько половини жителів України підтримують візовий режим з Росією. Так само, КМІС заявив, що за останніх півроку ставлення наших співвітчизників до росіян майже не змінилося, але, незважаючи на це, кількість людей, що підтримують такий візовий режим стало трохи більше.

В опитуванні, яке було проведено з 16 по 26 вересня цього року, взяло участь 2040 респондентів, а максимальна похибка вибірки становить не більше 2,2%.

Як свідчить статистика, в травні цього року таку ідею підтримували 44%, а до вересня вже 49% українців вважають за потрібне, щоб відносини між Україною і Росією повинні здійснюватися за закритими кордонами та митницями. До того ж, було проведено опитування, згідно з яким 3% українців хочуть об’єднатися з Росією в одну країну.

Що стосується аналогічного опитування в Росії, то за його результатами кількість бажаючих введення візового режиму так само зростає. Дані, які надало агентство «Левада-центр», в травні цього року, ідею візового режиму підтримали 36% росіян, а в жовтні ця цифра зросла до 39%. Кількість же тих, хто хоче бути однією державою з Україною не змінилося – 8%.

У світлі подій 3 річної давності, ставлення українців до росіян особливо не змінилося, а от ставлення росіян до своїх сусідів стало гірше за останніх півроку. Зараз, 40% українців добре ставляться до північних сусідів, в травні це число було 42%, а в Росії кількість дружньо налаштованих до українців зменшилася з 40% до 26%.

Нагадаємо також, що питання про введення візового режиму з Росією було знову піднято у зв’язку з інцидентом арешту українського журналіста Романа Сущенко в Москві. Російські спецслужби звинуватили журналіста в шпигунстві і тепер він утримується у в’язниці «Лефортово». У свою чергу, президент Петро Порошенко заявив, що питання введення візового режиму з північною сусідкою лежить в компетенції Верховної Ради України.