Робота в Празі для українців

Чеська республіка приваблює українців можливістю офіційного працевлаштування та високого заробітку. У Чехії найвигідніше робота в Празі, але знайти вільні вакансії для іноземців тут не просто, громадяни ЄС користуються перевагою.

У статті зібрані матеріали про можливості отримання легальної роботи в Празі для українців.

Чехия фото

Дізнаєтеся, як знайти роботу в Празі, які вимоги пред’являють до кандидатів, які професії затребувані, які документи потрібні для відкриття робочої візи, де підтвердити диплом про освіту, які умови праці й зарплату пропонують.

Переваги роботи у столиці Чехії Празі

Прага приваблює трудових мігрантів з України вільними вакансіями з хорошою оплатою. У столиці проводитися 25% ВВП Чехії. Постійно потрібні досвідчені фахівці, здатні працювати у різних галузях економіки і некваліфіковані працівники без досвіду та знання чеської мови. Зарплата в столиці на 20% вище, ніж в цілому по країні.

Правила працевлаштування

Робота в Чехії ставати доступною для українців, якщо протягом місяця не вдалося знайти бажаючих зайняти вакансію серед чехів або громадян ЄС.

Завдяки прийнятим державними органами Чеської Республіки квотами дотримання правил пріоритетності не потрібно для представників дефіцитних професій. Виключенням є і запрошення іноземців на 180 днів для виконання сезонних робіт.

Процедура офіційного працевлаштування передбачає:

  1. Пошук вільної вакансії.

Роботу в Празі можна знайти самостійно без посередників або за допомогою спеціалістів Трудової біржі. Вартість послуги близько 50 євро.

  1. Співбесіда з роботодавцем для уточнення деталей.
  2. Якщо сторони дійшли згоди роботодавець приступає до оформлення в Департаменті працевлаштування дозволу на роботу для конкретної людини і підписує з ним трудовий договір. Термін дії дозволу два роки з можливістю продовження.
  3. Отримавши дозвіл, кандидат особисто подає в Чеське Посольство або Консульство в Україні пакет документів (основний перелік дивіться на сайті Посольства) для відкриття візи з правом роботи.

Строк розгляду заяв два місяці.

Робоча віза в Чехію дає право для отримання Виду на проживання. Після п’яти років легального перебування оформляють право Постійного проживання, а потім і громадянство. У Празі українці часто працевлаштовуються на підставі Чеської трудової картки — документа, що дає громадянам третіх країн право на проживання та роботу.

Умовою отримання картки є:

  • зарплата, що перевищує прийнятий в країні мінімальний рівень;
  • час роботи в тиждень більше 15 годин.

Професіонали в різних сферах діяльності, чий оклад в півтора рази вище середньої по країні заробітної плати, мають право влаштуватися на роботу на підставі Блакитної карти Євросоюзу.

Офіційне працевлаштування гарантує надання соціального пакету і дає право на отримання медичної допомоги за страховкою.

Вимоги до кандидатів

У Чеській республіці немає суворого вікового цензу. Претендувати на вакансію можуть чоловіки і жінки у віці 18-45 років. Представники дефіцитних професій можуть працевлаштуватися і в 50 років.

Фахівцям необхідно пройти в Чеському Міністерстві Праці процедуру підтвердження диплома (співбесіда, кваліфікаційний іспит). Тим, хто претендує на посадові вакансії крім чеської мови бажано знати англійську, італійську чи французьку мову.

Умови праці в столиці

В Чехії прийнято присвячувати ранкові години важливих справах. В більшості установ Праги починають роботу о 7.30. Робочий день 8-12 годин. Можливий позмінний графік.

Два вихідних в тиждень, але прохання вийти на роботу у вихідний не рідкість.

У робочий час працівникам заборонено:

  • вести особисте спілкування по телефону;
  • використовувати інтернет в особистих цілях;
  • приймати їжу.

Порушення трудової дисципліни може призвести до штрафу або звільнення.

Затребувані професії

У Празі можна знайти вільні вакансій для професіоналів і людей без кваліфікації.

Потрібні викладачі іноземної мови, IT-фахівці, банківські працівники, лікарі, хірурги, операційні та медичні сестри.

Багато роботи в Празі для чоловіків. Потрібні представники технічних професій інженери, конструктори, розробники складного обладнання.

Компанії, що займаються реконструкцією будівель, пропонують роботу електриком в Празі. Потрібні будівельники, зварювальники, столяри, водії далекобійники, токарі, сантехніки, водопровідники, оператори верстатів з ЧПК.

Однією з добре оплачуваних вважається робота в Празі водієм вантажівки. Знайдуться вакансії для кухарів і пекарів. Сімейним парам часто пропонують роботу в Празі на складах.

Є робота в Празі і для жінок з кваліфікацією і без.Найчастіше потрібні швачки, доглядальниці няні, покоївки, посудомийниці, офіціантки. Багато компаній пропонують роботу неповний день в Празі для студентів і сезонну зайнятість для охочих заробити у відпускний період.

Фірми, що займаються упаковкою подарункової продукції і обслуговуванням туристів, часто пропонують роботу в Празі російськомовним мігрантам.

Оплата праці

Середня зарплата в Чехії 1000 євро. У Празі заробіток вище, ніж в цілому по країні. У столиці місячна зарплата нетто становить 900-1100 €.

Кваліфікований іноземець отримує 1500€, а іноді і більше. У оперуючих хірургів і які обіймають керівні посади в компаніях фахівців оплата вище.

Зарплата будівельників приблизно 1000 €. Досвідчені зварювальники, токарі та фрезерувальники отримують 1200 €. Сезонні робітники отримують 650-750 €. Працівники без кваліфікації отримують в середньому 500 € в місяць.

У більшості випадків оплата робіт в Празі, за відгуками працівників погодинна.

Вартість оренди житла

Плануючи працевлаштування в Празі, поцікавтеся ціною оренди житла. Таблиця допоможе зорієнтуватися.

Вартість оренди житла в Празі

Тип

Вартість місячної оренди з урахуванням комунальних платежів в кронах

Спальне місце в загальній кімнаті з іншими мешканцями

4000

Окрема кімната (кухня, душ, туалет, загальні)

6000

Однокімнатна квартира

  • в будинку старої споруди;
  • в новобудові

11 000-12 000

13 000-14 000

Двокімнатна квартира

11 000-15 000

в залежності від зручності розташування та площі

Трикімнатна квартира

14 000-20 000

Найдорожче житло в центральних районах Праги 1, 2, 4 і 6. Дешеві квартири в окраїнних районах 9, 11, 16, 17, 20, 21 і 22.

Витрати на харчування і транспорт

Найбільш економним варіантом живлення бути самостійна покупка продуктів і приготування їжі. Витрати близько 3500-4500 крон в місяць.

Харчування в недорогий їдальні або піцерії 5000 крон. Ціна одного обіду приблизно 200 крон.

Алкогольні напої, у тому числі і пиво дуже дорогі. Кава набагато дешевше.

Витрати на транспорт залежать від розташування житла. Одна поїздка в Празі на всіх видах громадського транспорту, протягом півтори години, коштує 32 крони. Проїзний квиток на місяць 20 €.

Як доїхати до Праги?

Доїхати з України до Праги можна кількома способами:

  1. Авіатранспортом.

Найшвидшим способом є прямий авіа переліт: Київ (аеропорт Бориспіль) – Прага (аеропорт імені Вацлава Гавела). Час в дорозі 2 години 20 хвилин. Середня вартість квитка 3500 гривень

  1. Поїздом

Прямий рейс Київ-Прага (причіпний вагон 51К). Відправляється з центрального залізничного вокзалу Києва о 20.18. Перебуває на головний Празький залізничний вокзал в 7.38. Час у дорозі-трохи більше доби.

Маршрут незручний тривалою стоянкою (з 15.27 до 22.11) у Кракові, де проводитися приєднання вагона до наступного в Прагу поїзда. Ціну квитка уточнюйте на залізничному вокзалі.

  1. Автобусом

Комфортабельний автобус прямого шляху Київ-Прага прибуде до пункту призначення швидше поїзда. В дорозі 24 години. Відправлення від центрального залізничного вокзалу в Києві о 8.50.

Робить зупинки в містах України та Польщі на шляху прямування. Ціна квитка 820 гривень.

Підіб’ємо підсумки

У столиці Чеської республіки Празі регулярно відкриваються нові вакансії. Українські професіонали затребувані в Чехії. Знайдеться робота і для людей без досвіду і кваліфікації. Процедура оформлення робочої візи нескладна. Правила чітко прописані на сайті Посольства.

Шукайте інформацію про роботу в Празі і вакансії на сайті eurabota. Розміщуйте резюме і роботодавці самі зв’яжуться з вами. Офіційне працевлаштування в Празі реальний шанс поправити фінансове становище і познайомитися з життям в Європі.