Польські роботодавці говорять про серйозну нестачу фахівців

Кількість вільних робочих місць у Польщі постійно збільшується. На сьогоднішній день в країні зафіксовано близько 150 тисяч вакансій.

 рег

Головне статистичне управління Польщі опублікувало нові дані про стан ринку праці країни, виявилося, що кількість вакантних робочих місць у різних секторах економіки в цілому зросла на 30 відсотків і склала 150 тисяч.

Експерти ринку праці відзначають, що поступово наступає така ситуація, коли фірми, створюючи нові робочі місця для розвитку виробництва, не можуть найняти працівників, оскільки вільних фахівців просто фізично не вистачає. Фірми вже починають в буквальному сенсі вести боротьбу за працівників. Це особливо видно в містах з великою кількістю підприємств різних галузей економіки.

Найбільша брак фахівців робітничих професій, також не вистачає людей в сфері торгівлі та логістики. Частково цю проблему польському уряду вдається вирішувати за рахунок прибувають трудових мігрантів, у більшості з України.

Експерт з ринку праці Анджей Кубисяк підкреслює, що «якби у нас не було працівників з України, у нас було б не 150 тисяч, а близько мільйона незайнятих робочих місць, що значно загальмувало зростання економіки, оскільки на сьогоднішній день близько половини роботодавців Польщі декларують брак робочих рук».

Найближчим часом уряд має намір змінити міграційну модель з метою залучення кваліфікованих працівників на більш тривалі терміни.