Роботодавці Польщі почали активніше працевлаштовувати українців

З-за наростаючою нестачу працівників у багатьох секторах економіки уряд Польщі продовжує активну політику на лібералізацію процесу працевлаштування для трудових мігрантів з України та інших країн.

rabota-v-polshe_rect_af5d028c47ba64a403ebf066b29e5968

У Польщі склали список особливо дефіцитних спеціальностей, яких на сьогоднішній день налічується близько трьох сотень, серед них: електрики, зварювальники, домробітниці, інженери, лікарі, і медсестри, і водії, програмісти. Для цих та інших кваліфікованих спеціалістів розроблена і вже діє прискорена процедура при працевлаштуванні. Якщо раніше українському фахівцеві, який висловив бажання влаштуватися на роботу в Польщі доводилося чекати півроку, то зараз процедура оформлення всіх необхідних документів робиться протягом 2-3 тижнів.

На думку експертів польського ринку праці, новий порядок впроваджується тому, що уряд Польщі хоче стимулювати наших громадян влаштовуватись на роботу офіційно, за договором. Керівник Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник зазначає, що «нововведення допоможе значно скоротити нелегальну трудову міграцію».

Ніж більше не вистачає кваліфікованих працівників у Польщі, тим краще ставлення до українських трудових мігрантів. Співробітники дефіцитних професій отримують дуже гарну заробітну плату, яка становить від 1000 до 1500 доларів. Крім цього гарантується соціальний пакет: медичне страхування, оплачувана відпустка, лікарняні, компенсація витрат на проїзд та безкоштовне житло.