Японський уряд планує пом’якшити візові правила для фахівців

Брак робочої сили змушує уряд Японії піти на більш широке залучення іноземних фахівців, для цього будуть спрощені візові правила, про це повідомляє Financial Times.

премьер-министр Японии

До початку червня цього року будуть введені нові, більш лояльні правила оформлення робочої візи для кваліфікованих іноземних працівників, причина – наростає, як сніжний ком, велика нестача працівників, особливо високої кваліфікації. В уряді заявляють, що розширять візові категорії і пом’якшать правила.

Пріоритетним напрямком є залучення фахівців з технологій. Разом з тим будуть залучатися працівники і в інші сектори, де спостерігається гострий дефіцит робочої сили: догляд за людьми, будівництво, транспорт, сільське господарство.

При цьому прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе підкреслив, що мова йде тільки про тимчасових працівників. «Мій уряд не навмисно брати так звану імміграційну політику», – підкреслив Абе.

Значний ріст економіки збільшує попит на ринку праці, а власної робочої сили не вистачає в той час, як рівень безробіття знизився до 2,8%.

Якщо в 2012 році в Японії працювало 682 500 іноземців, то в 2017 році їх було вже 1 300 000 чоловік.

У збільшенні числа робочих віз зацікавлені великі компанії, які відчувають проблеми з робочою силою, вони лобіювали уряд.

Соціологічні дослідження показують, що японці не проти контрольованої імміграції, яка допоможе подолати демографічний спад, але великомасштабне переселення людей з інших країн не підтримують.

Джерело eurabota.ua