Громадянство Чехії

Чехія – це приваблива туристична країна, член Європейського союзу, гідне місце для життя, роботи чи організації власного бізнеса. Однак у статистиці видачі громадянств Чехія займає одне з останніх місць у Європі. Незважаючи на високий відсоток відмов, бажаючих отримати громадянство Чехії менше не стає.

gromadyanstvo-chehii

Як отримати громадянство Чехії

Основні умови

  1. Термін проживання в країні:
    • 3 роки на ПМП для громадян Європейського союзу;
    • 5 років на ПМП для громадян третіх країн;
    • 10 років безперервного законного проживання для інших іноземців. При цьому більше половини терміну необхідно прожити в Чехії.
  2. Відсутність судимості в Чехії або іншій країні, де здобувач проживав більше півроку.
  3. Успішно складений іспит на знання чеської мови на рівні самодостатнього володіння (В1) в будь-якій мовній школі, що має відповідну акредитацію. З собою необхідно мати направлення від МВС і закордонний паспорт. Також потрібно сплатити збір у розмірі 3300 крон, які не повертаються, якщо іспит не складено. Іспит складати не потрібно:
    • особам молодше 15 або старше 65 років;
    • особам, які мають початкову, середню або вищу освіту в навчальних закладах Чехії, де викладали чеською мовою (навчання повинно тривати не менше трьох років);
    • особам, які страждають на психічні або розумові захворювання, що перешкоджають вивченню мови.
  4. Мати базове уявлення про конституційний лад країни, її культурні, історичні та географічні реалії. Це перевіряється під час складання відповідного іспиту. Збір – 1600 крон, умови ті ж, що і в разі складання іспиту на знання мови.

складання іспиту на знання мови

Протягом останніх трьох років, що передують подачі заяви:

  1. Не можна порушувати правові норми, що стосуються перебування іноземців на території Чехії, в галузі медичного страхування, соціального забезпечення, податків, мит і так далі. Також цивільні або батьківські обов’язки, пов’язані з тим населеним пунктом, в якому кандидат постійно проживає.
  2. Необхідно пред’явити документ про розмір доходів за цей період. Це необов’язково, якщо іноземцю не виповнилося 18 років.
  3. Здобувач громадянства не повинен отримувати соціальної допомоги. Винятки:
    • матеріальна незалежність від соціальних допомог;
    • декретна відпустка, необхідність постійного догляду за хворим або людиною похилого віку;
    • неможливість роботи через фізичний або психічний стан;
    • особа без громадянства або громадянин іншої держави, який шукає в Чехії про притулок.

Зібравши весь пакет документів, необхідно звернутися в крайове управління за місцем проживання. Якщо іноземець проживає в Празі, то можна написати заяву в муніципалітет міста. Крайове управління приймає документи, допомагає заповнити заяву і прикладає до них свій висновок і висновок муніципалітету.

Протягом 30 днів ці документи відправляються до Міністерства внутрішніх справ. Там заяву розглядають протягом 180 календарних днів. Якщо у відповідь прийде відмова із зазначенням причини, то знову подавати заяву дозволяється тільки після усунення зауважень. Якщо особливої вказівки немає, то знову подати документи можна лише через два роки.

З 2014 року в Чехії дозволено мати подвійне громадянство. Державне мито за прийом документів на громадянство становить:

  • Повнолітній громадянин – 2000 крон.
  • Неповнолітній громадянин – 500 крон.
  • Біженець – 500 крон.

Дитина, яка має принаймні одного з батьків з чеським паспортом, автоматично стає чехом. Якщо ж обоє батьків не громадяни Чехії, але хтось із них має дозвіл на перебування в країні більш ніж на 90 днів і при цьому дитина народжена на території Чехії, громадянство видається автоматично. Шлюб з громадянином Чехії особливих привілеїв в отриманні громадянства не дає, а лише полегшує отримання ПМП через два роки перебування в країні за наявності чеського виду на проживання.