Нові правила найму іноземців у Польщі

Досі роботодавці, які хотіли найняти співробітників з України, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та Росії, заявили про свій намір в Бюро по працевлаштуванню. З 1 січня 2018 року буде два шляхи прийняти на роботу іноземця, і роботодавцям доведеться заплатити символічну плату за реєстрацію декларації.работодателям Польши придется заплатить символическую плату за регистрацию декларации

Як показали фахівці, служби персоналу, нові правила включають подовження робочого часу українців наполовину (від 6 до 9 місяців) і це буде великим плюсом для ринку праці. Тим більше в цьому році кількість українців у Польщі перевищить 2 мільйони.

Зміна правил прийняття на роботу іноземців є результатом 20 липня, який вступить в силу з 1 січня 2018 року. Це важлива інформація для роботодавців, які мають намір наймати іноземців в наступному році. І, згідно зі звітом служби персоналу, «Барометр трудової імміграції», план прийому на роботу співробітників з усієї східної межі, має одну з п’яти компаній у Польщі. Серед великих підприємств цей відсоток сягає 42 відсотків.

Рішення видачі цього документа займався староста, відповідальний за реєстрацію офісу цієї компанії. Завдяки цьому вирішення роботодавці зможуть на законних підставах наймати іноземця на сезонною роботу. Протягом 9 місяців в році українець може працювати в Польщі, ми вже писали про це на нашому сайті в статті Робота в Польщі для іноземців за новими правилами, це позитивна зміна порівняно з діючими нормами, що дозволяють перебувати в Польщі протягом 6 місяців. Крім того, людина, яка доручає роботу, може при певних умовах довірити іноземцю вид роботи. Та, яка відмінна і виконується в рамках сезонних видів діяльності, але на строк не більше 30 днів протягом всього строку дії дозволу.

Дозвіл на сезонні роботи буде отримано після виконання двох умов: винагорода іноземця не повинно бути нижче винагороди інших працівників, що виконують ту ж роботу, і докази того, що неможливо задовольнити кадрові потреби на місцевому ринку праці. – Таке положення дають привілей польським працівникам, яких повинні бути прийняті на роботу в першу чергу. Проте варто пам’ятати, що економічна імміграція, з якою нині стикається Польща, є взаємодоповнююче і не заміщає. Це означає, що іноземці заповнюють вакансії, де поляки відмовляються працювати, – каже Кшиштоф Инглот, президент правління служби персоналу.

На додаток до сезонних дозволами на роботу, існуюча процедура декларування для громадян шести країн буде продовжувати застосовуватися. Потім іноземці можуть легально працювати протягом шести місяців в році. Третім рішенням для компаній, що бажають наймати іноземців, є працевлаштування за дозволом на роботу, який видається воєводами на строк не більше трьох років.

Важливо, однак, те, що староста може прийняти рішення, відмовити у заяву про доручення роботи іноземцеві в запису заяв. Така ситуація буде виникати, коли є підозра, що роботодавець, який подав заявку – шахрай або коли він був покараний у зв’язку з порушенням прав працівників, не виконує свої податкові зобов’язання, або не сплачує внески в фонд соціального страхування. Покращений контроль додатків, «Нові правила дозволять краще контролювати заяви роботодавців, ніж це робилося раніше. Перш за все, компанії повинні будуть повідомити, чи був іноземний громадянин, який приїхав до Польщі в рамках спрощеної процедури, фактично оформлений на роботу. Це додатковий адміністративний крок, але завдяки цьому можна буде точно проаналізувати, скільки іноземців дійсно працює в Польщі.

На даний момент ми не можемо дати тільки оцінки. Буває, що одна людина реєструє кілька заяв, хто не приходить на роботу, або не приймає його там, де має. Після зміни правил все зміниться. Ми дізнаємося не тільки число співробітників, які приїжджають до Польщі зі Сходу, але й галузі, в яких вони найбільш хочуть працювати, – каже Кшиштоф Инглот. Компанії, які побоюються труднощів, пов’язаних з наймом іноземців після нового року, ймовірно, зареєструють декларації на акції у грудні. Однак, як підкреслюють експерти служби персоналу, компанії, які співпрацюють з агентствами з працевлаштування, не повинні цього робити, тому що вони мають безперервність співробітництва. Тому в разі їх підвищений інтерес до реєстрації декларацій до кінця року відсутня.

Personnel Service – компанія, що спеціалізується на прийомі співробітників з України для роботодавців шукають у Польщі. Співпрацює з підприємствами багатьох галузей, в основному автомобільної, RTV / побутової техніки та важкої промисловості. Через службу персоналу знайшли роботу в Польщі 50 000 громадян України. Таким чином, Personnel Service входить в трійку кращих компаній, що спеціалізуються на залученні громадян за межу східного кордону Польщі.