Бізнес в Новій Зеландії

Бізнес-імміграція до Нової Зеландії в 2017 році – це відмінна можливість для заможних і заповзятливих іноземців, включаючи українців і білорусів, вийти на світові ринки торгівлі, «зануритися» в атмосферу прозорих ділових відносин і в принципі підвищити рівень добробуту. В країні вітають закордонних бізнесменів, корпоративне середовище дуже професійне та дружнє. Такі поняття, як бюрократична тяганина, корупція та адміністративний тиск держави в Новій Зеландії зустрічаються вкрай рідко.

бізнес в Новій Зеландії

Власний бізнес або істотні інвестиції дозволять іммігрувати до Нової Зеландії на постійне проживання, а згодом і оформити новозеландське громадянство. В країні вільна ринкова економіка, високий рівень доходів і оптимальні умови для життя. Близькі родичі підприємця зможуть знайти гідну роботу в Новій Зеландії й отримати якісну освіту в престижних новозеландських університетах. Ділова мова в країні англійська, що також має велике значення для іноземців з країн СНД.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Новій Зеландії
  2. Види бізнес-віз в Нову Зеландію
  3. Процедура реєстрації бізнесу в Новій Зеландії
  4. Форми власності та податки в Новій Зеландії
  5. Який бізнес відкрити в Новій Зеландії

Як відкрити бізнес в Новій Зеландії

Стабільна динамічна економіка, технологічні можливості, комфортний інвестиційний клімат, впровадження інновацій та багато інших позитивних факторів викликають жвавий інтерес до Нової Зеландії у підприємців з багатьох країн світу. Місцевий уряд це чудово розуміє і прагне залучити бізнесменів, які здатні принести значну користь для розвитку держави.

Тобто конкуренція в країні дуже висока. Для повноцінного і довгострокового ведення бізнесу в Новій Зеландії іноземець повинен попередньо отримати одну з доступних бізнес-віз, кожна з яких передбачає виконання певних умов. В основному мова йде про суму інвестицій, досвіді підприємництва і наборі мінімальної кількості балів в спеціальній «системі зацікавленості» (Expression of interest). Виділимо основні візи або способи бізнес-імміграції в Нову Зеландію.

Види бізнес-віз в Нову Зеландію

Бізнес-візи

Entrepreneur Work visa. Мінімальна сума інвестицій не менше 100 тисяч новозеландських доларів (66,4 тисячі євро). Іноді це вимога скасовується. Наприклад, якщо бізнес пов’язаний з наукою, сферою IT або має високий інноваційний потенціал. Для отримання візи потрібно набрати не менше 120 балів в «системі зацікавленості». Віза дозволяє перебувати в країні один рік, а в разі успішного функціонування компанії ще 2 роки, після цього можна оформити іншу візу й отримати постійне проживання.

Entrepreneur Resident Visa. Віза дозволяє оформити постійне проживання. Для отримання потрібно мінімум 6 місяців вести підприємницьку діяльність в Новій Зеландії. Термін дії візи необмежений. У разі подання заяви, коли досвід ведення бізнесу в країні менш як 2 роки знадобиться сума інвестицій від 500 тисяч новозеландських доларів (332,1 тис. Євро) і створення мінімум 3 робочих місць.

Investor Resident Visa 1. Сума інвестицій протягом 3 років повинна складати не менше 10 млн новозеландських доларів (6,6 млн євро).

Investor Resident Visa 2. Основні вимоги – досвід підприємницької діяльності 3 роки та сума інвестицій мінімум 1,5 млн новозеландських доларів (996,3 тисячі євро) протягом 4 років. Додаткові умови – 20 балів в «системі зацікавленості», вік до 65 років і не менше мільйона доларів для проживання в Новій Зеландії.

Детальніше про всі доступні типи віз та вимоги до іноземців для бізнес-імміграції в Нову Зеландію читайте на офіційному імміграційному порталі країни – immigration.govt.nz.

Процедура реєстрації бізнесу в Новій Зеландії

У щорічному звіті агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за легкістю ведення бізнесу Нова Зеландія займає 1-е місце, випереджаючи такі безнапасні держави, як Сінгапур і Данія. Зокрема, лідирує за такими показниками, як оформлення дозволів на будівництво, реєстрація власності та отримання кредитів. Це безперечне визнання, яке свідчить про привабливість вкладення інвестицій в Нову Зеландію. Бюрократична процедура реєстрації компанії зведена до мінімуму.

Зареєструвати бізнес в Новій Зеландії можна буквально протягом доби онлайн через урядовий сайт – companies.govt.nz. Вартість резервування унікального найменування становить 10,22 новозеландських долара, а сама реєстрація компанії 150 доларів. На сайті заповнюється спеціальна форма і після розгляду заявки на електронну пошту приходить повідомлення, яке повинно бути підписано директором й акціонером, а потім протягом 20 робочих днів відправлено факсом на адресу організації – New Zealand Companies Office.

Через лічені хвилини на електронну пошту прийде свідоцтво про реєстрацію компанії. Реєстрація спеціального ідентифікаційного номера (IRD) і коду для сплати податку з продажів (GST) також здійснюється онлайн. У будь-якому випадку іноземцю напевно буде потрібна допомога профільних фахівців, бухгалтерів, юридичний супровід та додаткові консультації.

Форми власності та податки в Новій Зеландії

Для ведення успішного бізнесу в Новій Зеландії вкрай важливо спочатку грамотно підійти до вибору форми власності для майбутньої компанії.

Залежно від масштабів діяльності, кількості власників, суми інвестицій та можливості подальшої оптимізації податків в Новій Зеландії виділяють 3 типи бізнес-структур:
  • приватний підприємець
  • товариство
  • компанія

У кожному разі передбачені як переваги, так і недоліки. Детальніше читайте тут. Перед прийняттям рішення обов’язково проконсультуйтеся з місцевими юристами та бухгалтерами. Податковий рік в Новій Зеландії триває з 1 квітня по 31 березня. В цілому система оподаткування досить прозора і зрозуміла.

Ставки податків в Новій Зеландії в 2017 році

Корпоративний податок на прибуток – 28%

ПДВ (GST) – 15%

Прибутковий податок – прогресивна ставка в залежності від річного доходу (тисяч новозеландських доларів):

Від 0 до 14 – 10,5%

Від 14 до 48 – 17,5%

Від 48 до 70 – 30%

Понад 70 – 33%

У разі відсутності податкової декларації прибутковий податок в Новій Зеландії стягується в розмірі 45% від сукупного доходу.

Який бізнес відкрити в Новій Зеландії

Напрямків для ведення бізнесу в Новій Зеландії безліч. Для цього уряд створює спеціальні програми та надає ефективну допомогу. Велику роль відіграє вибір регіону, оцінка конкуренції, фінансові можливості та гарна ідея. Зверніть увагу на популярні в Новій Зеландії галузі економіки – інформаційні та біотехнології, високотехнологічне виробництво, туризм, деревообробну промисловість, сільське господарство, комунікації та сферу послуг. Іноземці можуть не тільки відкрити нову компанію, але і купити готовий бізнес в Новій Зеландії, а також інвестувати в акції або комерційну нерухомість