Робота і ваквнсії в Афганістані

Протягом десятиліть в Ісламській Республіці Афганістан, яка розташована в центральній частині Азії, йдуть війни та відбуваються масштабні терористичні акти. На жаль, країна з древньою культурою і традиціями зазнала непоправних людських втрат, було зруйновано безліч історичних пам’ятників, економіка стала однією з найгірших у світі, а населення страждає від бідності та соціальної незахищеності.

Афганістан не має виходу до моря, клімат субтропічний, з посушливим жарким літом і холодною зимою. В даний час ситуація в країні трохи поліпшується, але про якусь стабільність та економічне зростання годі й казати. Багато в чому держава тримається на плаву коштом міжнародної фінансової та гуманітарної допомоги. Хоча, потенціал в країні величезний. За деякими даними, поклади неосвоєних родовищ корисних копалин в Афганістані одні з наймасштабніших у світі.

робота в афганістані

Попри ряду проблем, досить багато іноземців цікавляться питаннями працевлаштування в цій багатостраждальній країні. Наприклад, робота в Афганістані для українців у 2017 році доступна в деяких відділеннях міжнародних організацій, будівельної галузі, медіа-сфері, приватних охоронних структурах, дипломатичних представництвах. Головна перешкода – це особиста безпека. З іншого боку, дуже часто ризик для життя компенсується щедрою грошовою винагородою.

Далі, розглянемо особливості працевлаштування, варіанти пошуку роботи, доступні вакансії та зарплати в Афганістані для іноземців у 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Специфіка трудової міграції в Афганіста
  2. Як знайти роботу в Афганістані
  3. Вакансії та зарплата в Афганістані в 2017 році

Специфіка трудової міграції в Афганістан

Населення Афганістану в 2017 році становить близько 33,3 млн чоловік, при цьому робоча сила налічує близько 8 млн. У зв’язку з постійною міграцією, точну цифру назвати дуже складно. За різними даними, безробіття в країні досягає 35-40%. Більше третини афганців живуть за межею бідності, відчувають труднощі з освітою й медичним забезпеченням, доступом до чистої води та електроенергії. У країні великі проблеми з інфраструктурою, високий рівень корупції та злочинності.

Не варто розраховувати на трудову міграцію в Афганістан разом з членами сім’ї. Більш-менш пристойні заклади охорони здоров’я розташовані тільки в столиці – Кабулі й то для лікування серйозних хвороб доведеться виїхати в іншу країну. Така ж проблема з міжнародними школами, кількість таких закладів обмежена. Але основна загроза – це численні напади та викрадення іноземців, що трапляється досить часто.

За прикладом більшості країн світу для офіційного працевлаштування в Афганістані закордонний здобувач повинен попередньо укласти контракт з афганським роботодавцем, після чого отримати дозвіл на роботу та оформити робочу візу. Перевіряє вакансію і видає дозвіл на роботу Міністерство праці та соціальних справ Афганістану. Крім того, потрібне схвалення місцевого Міністерства закордонних справ. Термін дії документа становить один рік з правом продовження на аналогічний період.

Особливості працевлаштування в Афганістані та основні вимоги

Особливості працевлаштування в Афганістані та основні вимоги:
  • Іноземцю має виповнитися 18 років.
  • Не допускається працювати не за фахом.
  • Потрібно надати довідку про стан здоров’я.
  • Взяти зобов’язання дотримуватися місцевих законів та постанов, а також поважати вірування і традиції народу Афганістану.
  • Відповідальність за діяльність іноземця несе роботодавець.

В цілому уряди більшості держав світу не радять своїм громадянам відвідувати Афганістан, а тим більше переїжджати в цю країну на тривалий час з метою працевлаштування. Кожну вакансію або пропозицію про роботу слід розглядати буквально під лупою, аналізувати ризики та тільки після цього приймати рішення.

Як знайти роботу в Афганістані. Пошук вакансії

Ринок праці Афганістану сильно відрізняється від інших країн світу, особливо розвинених європейських держав. Один з небагатьох подібних факторів полягає в пріоритетному праві місцевих громадян перед іноземцями на заняття вакансії. Тобто кваліфікація і навички здобувача з-за кордону повинні бути дефіцитними для Афганістану. Найбільше робочих місць зосереджено в столиці – Кабулі.

Важливу роль займають мовні навички. Офіційні мови в країні – пушту (використовують близько 50% населення) і дарі (близько 35%). Широко поширені узбецький і туркменський, які в деяких регіонах також мають офіційний статус. Володіння англійською, як мовою міжнародного спілкування, природно, буде дуже до речі.

Робота в Афганістані для українців за контрактом вимагає збору й аналізу інформації всіляких джерел в інтернеті. На жаль, відвідати країну з туристичною метою і спробувати на місці вийти на роботодавця не найкраща ідея. Реєструйтеся на спеціалізованих форумах і спілкуйтеся з досвідченими трудовими мігрантами, ставте питання і робіть висновки.

Офіційний сайт Міністерства праці та соціальних справ Афганістану – molsamd.gov.af Міжнародна професійна мережа – linkedin.com Радьтеся з друзями, знайомими та будьте обережні.

Вакансії та зарплата в Афганістані в 2017 році

Кількість доступних вакансій в Афганістані для іноземців дуже обмежена. Переважна більшість місцевих жителів, близько 78,6%, займається сільським господарством, у сфері послуг залучено в районі 15,7%, в промисловості – 5,7%. Позитивна динаміка спостерігається в торгівлі, зокрема, на експорт йдуть афганські килими ручної роботи, вироби з хутра та шкіри.

Середня заробітна плата в Афганістані в 2017 році не перевищує 200-250 доларів в місяць. Багато що залежить від вакансії та регіону. Наприклад, в Кабулі професіонал у сфері безпеки може отримувати до 2 тисяч доларів, менеджер до 1 тисячі доларів, а секретар всього 50. Найчастіше умови та специфіка роботи, дозволяють іноземним фахівцям заробляти в Афганістані непогані гроші, від 1-2 тисяч доларів на місяць і більше.

Доступні вакансії в Афганістані для українців у 2017 році

Доступні вакансії в Афганістані для українців у 2017 році такі:
  1. Будівництво. Потрібні як кваліфіковані фахівці – керівники інфраструктурних проектів, так і різнороби.
  2. Працівники міжнародних гуманітарних організацій і дипломатичних відомств. Іноді пропонується робота на волонтерських засадах.
  3. Професіонали в приватні охоронні структури та органи безпеки, а також військові фахівці та інструктора.
  4. Співробітники закордонних засобів масової інформації.
  5. Лікарі, включаючи ветеринарів і стоматологів.

В принципі можна знайти роботу в Афганістані сфері інформаційних технологій, логістики, соціальних послуг, управління. Буває потрібні перекладачі, викладачі, водії та охоронці. Ще раз зробимо акцент на особистій безпеці, приймайте рішення про працевлаштування в Афганістані виважено.