Компенсації для українців у Польщі будуть оплачуватися роботодавцем

Компанії мають, про що турбуватися. Якщо роботодавці будуть, відмовляється давати сезонне дозволу на роботу для іноземця, то найнятий працівник зможе вимагати від них, зокрема, втрачений винагорода та інші пільги за контрактом. У той же час, роботодавці будуть викликатися в суди, як ті, що нелегально наймають на роботу іноземців.работодатели, которые нелегально нанимают на работу иностранцев будут выплачивать компенсации

Для багатьох це може бути несподіванкою, оскільки нові правила щодо компенсації іноземцям досі залишалися практично непомітними в широті ринку праці, зокрема правила сезонної роботи. Компенсація повинна бути «батогом» для нечесних компаній, які сприяють анулювання дозволу на роботу іноземця. Але правила були написані так, що вони можуть вразити і чесних підприємців. Згідно із Законом про заохочення зайнятості, компенсація повинна бути виплачена, в тому випадку коли: роботодавець вчиняє злочин або правопорушення, не веде діяльності, виправдовує доручення роботи іноземцеві, або коли, діяльність роботодавця буде знаходитися в періоді ліквідації або припинення. Хоча перша передумова здається раціональної, у випадку останніх двох важко довести вину роботодавця.

На сьогоднішній час є безліч невизначеностей, що стосуються і самої компенсації. Скільки і за який період доведеться заплатити роботодавцям? Поки ще невідомо. Ці документи будуть винесені на судове засідання.

У нормативних документах зазвичай говориться, що компенсація повинна бути «за невиконання зобов’язань, які компанія повинна була виконати, якщо дозвіл на сезонні роботи видано працедавцем – працівникові.

Втрачене винагороду, і всі пов’язані з роботою пільги, такі як бонуси, витрати на проживання або відшкодування витрат на проїзд повинні будуть компенсувати роботодавці. У будь-якому випадку, це може бути інакше, тому що суд прийме рішення про правоті когось одного. Експерти сходяться на думці: положення про компенсації за іноземців є прикладом поганого законодавства, завдяки легковажному копіювання правил ЄС.

Право вимагати компенсацію іноземцем передбачено ст. 88y, Пункт 4 Закону від 20 квітня 2004 року про розвиток інститутів зайнятості та ринку праці (Тобто «Журнал законів 2017 року», п. 1065 з поправками, далі: Закон про заохочення зайнятості), який вступить в силу з 1 січня 2018 року.

Польські власті жорстко взялися за сірий ринок праці, звичайно якщо іноземний працівник буде знати що, він не працює легально, то він буде вимагати: або легального працевлаштування, або підвищення заробітної плати, якщо роботодавець не погодиться ні на одне, ні на інше – то його можуть очікувати та судові позови.

Тепер вже і іноземним працівникам можуть виплачувати компенсації, цікаво, що далі придумають польські влади, що б привернути працювати до себе іноземців. Якщо Ви ставитеся до тих громадян, хто роздумує над пошуком роботи в Польщі, зайдіть на джерело www.eurabota.ua нові вакансії та пропозиції вже чекають на Вас тут.