Менеджер по роботі з клієнтами: вимоги, навички для успішної кар’єри

Менеджери по роботі з клієнтами затребувані працівники в великих фірмах. Менеджер по роботі з клієнтом є обличчям компанії, вакансії на цю посаду завжди затребувані. Тому зарубіжні фірми так ретельно підбирають персонал на дану вакансію, серйозно ставлячись до особистих якостей, навичок і здібностей претендентів. А сфера реклами подвоює важливість вибору стоїть співробітника, адже якщо фірма нікчемно рекламує власні послуги, то як вона буде рекламувати послуги клієнта?

Якими навичками повинен володіти менеджер, щоб зацікавити іноземного роботодавця

Менеджери по роботі з клієнтами в рекламі повинні володіти особистими професійними якостями в сукупності з закінченою вищою освітою та досвідом роботи в аналогічній або суміжній сфері діяльності. Зупинимося на кожній позиції окремо.

Менеджер по работе с клиентами за работой

1. Освіта
Вища, але сфери ширше, ніж пропонують російські роботодавці. Поширені спеціальністю – маркетинг, менеджмент та реклама. Але кандидатуру розглянуть з великим інтересом, якщо диплом соціолога, психолога або журналіста. Додатковою перевагою стане диплом про проходження курсів PR-менеджменту, які дають знання про способи розкрутки брендів.

2. Досвід роботи
Менеджери – це та ланка в ланцюзі працівників компанії, яка безпосередньо впливає на рівень прибутковості всієї організації. Тому ступінь професіоналізму стоїть вище ступеня освіти. Наявність досвіду продажів, навички роботи менеджером по роботі з ключовими клієнтами, стаж на керівній посаді – ці фактори необхідні для проходження співбесіди в іноземній фірмі.

Рабочий день менеджера

Мінімальний досвід роботи закордонні роботодавці вказують від 4 років, але єдиного правила немає, кожна фірма вільна встановлювати власні параметри для кандидатів.

3. Навички
Якщо Ви хочете знайти роботу за кордоном на посаді менеджера по роботі з клієнтами, віддаючи перевагу вакансій в сфері реклами, до стандартних навичок менеджера додаються такі знання, як:

  • знання основ брендингу;
  • освоєні медіаканали просування;
  • знання процесів друкарського виробництва, відео-технологій, складання нестандартних конструкцій (для оцінки необхідного часу на те, щоб здійснити проект);
  • знайомство з PR-техніками;
  • володіння основами психології взаємовідносин;
  • досвід роботи зі ЗМІ.

4. Вікові і статеві особливості

В європейських країнах співробітникам у зрілому віці простіше знайти роботу, ніж молодшим претендентам. Професіонали з досвідом вважаються представники старше 35 років. Тому, якщо Ви плануєте працювати в Європі, пам’ятайте, що в цьому віці буде найлегше вдало працевлаштуватися. Верхній поріг затребуваних працівників відзначено віком 48 років.

Молодой менеджер за рабочим столом

Статистика укладених контрактів і співвідношенні пропозицій про роботу за кордоном дозволяє зробити наступні висновки. Чоловіків, що працюють менеджерами більше, ніж жінок. Європейські країни та країни ближнього зарубіжжя не віддають переваги за статевою ознакою претендентів на вакансії менеджерів.
Поради:

  • складіть резюме менеджера англійською мовою;
  • вивчіть обов’язки напам’ять;
  • дізнайтеся середню зарплату менеджера у профільній галузі.

Всі вільні вакансії менеджера тут.

Якими особистими якостями володіє затребуваний менеджер

Крім знань і набутого досвіду специфіка менеджменту вимагає від працівника наявності персональних даних, рис характеру і складу розуму. Розглянемо ті якості, завдяки яким Ви зможете влаштуватися в закордонну фірму і побудувати кар’єру.

П’ять якостей менеджерів професіоналів по роботі з клієнтами

Перше. Менеджер, що пропонує рекламні послуги, сам повинен виглядати презентабельно. Враження, яке він справить на потенційного клієнта, буде безпосередньо впливати на успіх операції. Менеджер по роботі з клієнтами створює імідж фірми, яку він представляє.

Друга. Здатність знаходити підхід до кожного клієнта. У рекламному бізнесі – це один із першорядних критеріїв. В даній ніші послуг відіграють роль креативність, неординарність і потрапляння в “яблучко”.

Третє. Широкий кругозір і ерудованість. При веденні переговорів важливо справити враження розумного, освіченого і знає справу людини. А так як реклама затребувана в інших сферах економіки, то й доведеться спілкуватися з людьми інших спеціальностей.

Четверте. Грамотна мова англійською мовою. Природно, володіння іноземною мовою потрібно в усному і письмовому вигляді. Розмовна мова і мова професійний – різні речі. Роботодавець потребує сертифікат про здачу загальноприйнятого іспиту, має абревіатуру CEFR (Common European Framework of Reference for Languages) на рівень не нижче В2 (Upper Intermediate), або C1 (Proficiency).

П’яте. При прийомі в закордонну фірму на посаду, що передбачає роботу з клієнтами, треба пройти психологічний тест, що визначає рівень стресової стійкості та безконфліктності. Це ті якості які обов’язкові для менеджерів.

Обов’язки менеджерів по роботі з клієнтами в зарубіжних фірмах

Вакансії менеджер по роботі з клієнтами в інших сферах діяльності передбачають набагато більший спектр обов’язків, ніж здається спочатку. Перш ніж пропонувати резюме до розгляду вивчіть посадові обов’язки.

Рабочий день менеджера

Розглянемо деякі з них:

  1. Пошук клієнтів та робота з базою даних.
  2. Організація та проведення зустрічей з потенційними партнерами.
  3. Курування процесу співпраці з клієнтом.
  4. Розрахунок термінів і суми проектів. В іноземних компаніях повноваження у цих питаннях переважно надаються менеджеру.
  5. Оцінка виконаної роботи. Зарубіжні фірми дорожать репутацією, тому по завершенні кожного проекту з замовником менеджер зобов’язаний виявити пункти, задовольнили клієнта і моменти, якими незадоволений.
  6. Вивчення ринку конкурентів.
  7. Усунення виникаючих суперечок.
  8. Складання програм знижок, акцій і спеціальних пропозицій.
  9. Довгострокове і короткострокове планування, координація та управління роботами з інформування ключових клієнтів про нові товари організації.
  10. Щоденний збір та аналіз інформації про потенційних клієнтів, налагодження ділових зв’язків, надання технічних консультацій.
  11. Нагадування неактивним клієнтами про фірму, надання нової інформації про послуги, пропозиція нових умов співробітництва.
  12. Запрошення менеджерами ключових клієнтів на особисті зустрічі. Проведення профільних семінарів, презентацій, виставок, конференцій, інших заходів, спрямованих на розширення клієнтської бази.
  13. Організація персональних привітань з державними святами, персональних привітань клієнтів з днем народження, sms-інформування про новини, підтримка зворотного зв’язку.

Моменти укладення договорів з клієнтами в іноземних компаніях чітко делеговані юридичним відділам. Менеджери договори не становлять і не підписують. Але за супутню проекту документацію цілком відповідає менеджер.

У зарубіжних фірм багато вимог до менеджерів по роботі з ключовими клієнтами. Але пам’ятайте, що йдучи на співбесіду у фірму важливо піднести себе як менеджера, який бажає і здатного розвиватися і заробляти.