410 тисяч пенсіонерів у Польщі повертаються на ринок праці

Після 1 жовтня вступив в дію закон про можливості виходу на пенсію швидше. Але ситуація склалася так, що ті, хто ще «вчора» вийшли на пенсію, вже сьогодні знову в пошуку роботи.

работа на пенсии410 000 осіб можуть подати заявку на отримання грошових виплат через зниження пенсійного віку ще до кінця року. В деяких провінціях 377 000 чоловік вже зробили це. До 24 листопада 280 000 з них отримали рішення про виплату пенсій.

Кількість посібників, як неважко здогадатися, швидше призводить до пошуку джерел додаткового доходу, ніж до очікуваного відпочинку. Тому не дивно, що люди пенсійного віку все частіше звертаються в агентство тимчасової зайнятості, де можна знайти вакансії для підробітку на пенсії. Кандидати вышившее на пенсію, зазвичай вибирають не дуже вимогливі вакансії, де можуть заробити суму, яка дорівнює їх пенсії.

Більшість пенсіонерів тому що, їх середні пенсії, розраховані Інститутом соціального страхування на підставі попередніх рішень про виплати допомоги, складають 1639,16 це виплата для жінок і 2755,05 – пенсійні виплати для чоловіків. За останні три місяці все більше людей приходять, телефонують і просять роботу для пенсіонерів, але в остаточному підсумку контракт підписується спорадично. Сьогодні серед працівників компанії, працюючі пенсіонери, становлять близько 7%», – підводить підсумок Михайло Подульский з агентства « Інструмент».

Подібна інформація надходить від тих компаній, які пропонують найширший вибір пропозицій про роботу. Більшість кандидатів старше 50 років характеризуються низьким рівнем знань і професійних навичок, потрібних агентствами зайнятості на тимчасовій основі. Крім того, низький рівень професійної кваліфікації, також знижує самооцінку їх схильностей.

Відсутність навичок роботи на комп’ютері, знання іноземних мов та спеціальних повноважень, саме тому, пенсіонери можуть претендувати на просту роботу на виробничій лінії або на складі. Найчастіше люди пенсійного віку проявляють інтерес до роботи охоронцями або на таких позиціях, як пакувальник, працівник складу або сортувальник. Але, кілька місяців, присвячених навчання нової професії, можуть значно підвищити цінність таких працівників на ринку праці », – зазначає Михайло Подульский.

Люди пенсійного віку шукають роботу в таких напрямках, як: виробничий робітник, прибиральниця, охоронець, працівник складу, молодший слюсар, електромеханік, молодший охоронець, оператор верстата або пристрою. Пенсіонери рідко подають заявки на роботу, що вимагає більш високої кваліфікації, наприклад, бухгалтера, спеціаліста по кадрах або спеціаліста по заробітній платі, технічного дизайнера або фахівця з планування.

Хоча і деякі пенсіонери з виходом на пенсію і шукають роботу, але все одно, польський ринок праці не може забезпечити роботодавців – персоналом, як кажуть фахівці, без іноземних робітників ринок праці в Польщі перестане існувати взагалі.