Які конкуренти з’явилися для українців у Польщі щодо роботи?

Gazeta Prawna ” повідомляє, що вакантні місця в Польщі часто займають працівники з екзотичних країн, так у Польщі вже можна зустріти зварника з Бангладеш або програміста з Індії.

Компанія Playsoft з Гданська налічує близько 70 осіб. Деякі з них з України, Росії, Франції, Індії і навіть Бразилії. Багато з них знайшли роботу в компанії або отримали рекомендації від інших іноземців, а решта були відібрані рекрутерами. Це унікальна ситуація, але, як відзначають експерти, такі компанії з іноземними співробітниками з усього світу можуть і повинні бути дуже сильними в діяльності.

В Польше уже можно встретить сварщика с Бангладеш

Сьогодні українці складають найбільший потік еміграції в Польщі. Для нас це перша умова вибору, і для нас це порятунок, щоб заповнити прогалини на ринку праці », – говорить Джеремі Мордасевич, експерт Конфедерації Люціана. Також експерт зазначає, що більшість українців є сезонними працівниками або зайняті в галузях, де є очевидні прогалини в результаті еміграції поляків в Західну Європу.

Дивлячись на ситуацію жителям України пропонують місця на будівництві, в промисловості і виробництві, тобто на дуже низьких і малооплачуваних посадах, тоді коли на значні посади як правило іммігрантів з України не хочуть приймати. Така ситуація пов’язана з тим, що українці зі сопоставленными правилами не можуть працювати більше 6 місяців.

За даними Національного банку, 47% українців проживають у Польщі, мають вищу освіту, але лише 5,5 відсотка працює на посаді експертів. Але останнім часом відбуваються зміни. – Все частіше не тільки в Польщі, але і в інших країнах Європи кваліфіковані робітники з України починають займати посади по професії, тобто працювати електромеханіками, працівниками логістики, машиністами, зварниками і монтажниками у важкій промисловості, і навіть лікарями, каже Инглот.

У порівнянні з кожним роком найбільше збільшення попиту на робітників з України було зафіксовано в секторі освіти. Кількість заяв про намір довірити роботу громадянам цієї країни збільшилася на 158%, з менш ніж 500 осіб у першій половині 2016 року до 1,2 тисячі в першій половині 2017 року. У сфері охорони здоров’я зростання був теж однаково вражаючим і склав 136 відсотків. – від 628 чоловік досяг майже до 1500 осіб. – додає експерт. Дуже багато українців працюють в IT – секторі у Польщі, так за даними тільки в Любліні працюють більше 1000 IT-спеціалістів з України.

Очевидно, що число співробітників з-за меж Європи збільшується. Найбільшу кількість робітників не тільки З України, але і з цих екзотичних країн спрямовується в спеціалізовані компанії з логістики та харчової промисловості.

В цьому році було працевлаштовано в Польщі вже 1,2 тис.індусів, 2 тис. Громадян Непалу, 155 жителів Бангладеш.

Ринок праці починає глобалізацію Саме українські наймані працівники як і раніше користуються найбільшим попитом в Польщі, але наш ринок праці все більше починає відкриватися іноземцям з інших країн.

Серед відкритих вакансій на які роботодавці бажають взяти українців можна виділити такі, як електрики, водії, зварювальники, працівники складу та продавці. Але є також професії, що вимагають досвіду роботи і певного освіти – медсестри, домовласники і спеціальні робочі.

Також спостерігається ситуація, коли польські роботодавці і фірми хочуть найняти на роботу іммігрантів щоб потім відправити їх на роботу в Німеччину, Болгарію та інші країни.

Кого цікавить робота в Польщі чи в інших країнах Європи рекомендуємо шукати вакансії у нас на сайті www.eurabota.ua/ тут Ви можете знайти свіжі вакансії для зварювальників, електриків, мед.персоналу та інших спеціальностей.