Цілком можливо, що в Польщі іноземцям дозволять бути пожежниками

Іноземні громадяни, які проживають у Польщі, найближчим часом зможуть подавати заявки, щоб отримати дозвіл на роботу в пожежній охороні.

Професія пожежника в Польщі дуже престижна, проте заробітна плата по європейським міркам відносно невисока і складає близько 1000 євро. Додатковим бонусом для пожежників є те, що їм гарантується безоплатне медичне обслуговування і пенсійне страхування.

Більшість баз мають спортивні зали, де пожежники проводять щоденні тренування. За графіком пожежник повинен відчергувати добу, а після відпочивати протягом двох діб.

Але, незважаючи на все це, в пожежні охороні країни спостерігається катастрофічна нестача кадрів. Для того, щоб почати вирішувати проблему, в польському парламенті розглядають можливість залучити на службу іноземних громадян, у тому числі українців.

Зміни в законодавстві неминучі, оскільки самі поляки все менше хочуть йти в пожежники, більшість з них використовує можливість виходити на пенсію після 15 років служби.

У внесеній до парламенту пропозиції підкреслюється, що без іноземців протягом декількох років забезпечувати захист від пожеж в Польщі буде просто нікому. Пропонується, що працювати пожежником може людина, яка має реєстрацію не менше шести місяців і право на постійне місце проживання в країні.

Аналогічна пропозиція вже внесена до польського Сейму правоохоронними структурами Польщі, які також хочуть брати на службу вихідців з інших країн, в тому числі з України.

Нагадаємо, що польські медичні установи не приховують факт гострої нестачі лікарів і особливо медсестер. Для вирішення проблеми лікарні наймають українських медсестер.

Джерело: www.eurabota.ua

26.11.2018