ЄК пропонує ввести новий пункт в Пакт про стабільність і зростання

Європейська комісія пропонує ввести пункт про загальну безпеку в Пакт про стабільність і зростання (AKP) в рамках своєї стратегії швидкого і скоординованого реагування на пандемію коронавируса, заявила делегація ЄС.

Після затвердження урядами в Раді цей пункт дозволить державам-членам вживати заходи для адекватного подолання кризи, відхиляючись від бюджетних вимог, які зазвичай застосовуються в рамках європейської фіскальної системи. Ця пропозиція є важливим кроком у виконанні зобов’язання Комісії використовувати всі наявні в її розпорядженні інструменти економічної політики для підтримки держав-членів в захисті своїх громадян і пом’якшенні серйозних соціально-економічних наслідків пандемії.

Президент Урсула фон дер Лайєн сказала: «Ми пропонуємо максимальну гнучкість для наших правил, що дозволить національним урядам підтримувати всіх – їх системи охорони здоров’я, персонал і людей, які постраждали від кризи. Я хочу забезпечити умови, які дозволять нам реагували як на людей, так і на соціально-економічні аспекти пандемії щоякнайкраще».