У Польщі поступово скасовується торгівля в недільні дні

Про те, що в 2019 році в Польщі буде більше недільних днів, коли не можна буде торгувати, нагадав віце-міністр сім’ї, праці і соціальної політики Станіслав Швед.

Віце-міністр підкреслив, що обмеження будуть вводиться поступово. У 2018 році торгувати було дозволено дві неділі протягом місяця, а в 2019 році торгівля буде дозволена в останню неділю місяця. У 2020 році в Польщі вже не буде недільних днів, коли можна торгувати.

Але в законі передбачені деякі винятки. «Це дві торгових неділі напередодні Різдва, одна – напередодні Великодня, а також останні в січні, квітні, червні і серпні», – розповів віце-міністр Швед.

Закон про обмеження торгівлі в неділю набув в чинності 1 березня 2018 року.

За словами Альфреда Буяра з профспілки «Солідарність», обмеження на торгівлю в недільні дні запропонували ввести, щоб полегшити роботу тим, хто трудиться в торговельній сфері. Дати їм можливість проводить більше часу з сім’єю, що, за його словами, вдалося зробити.

Згідно з інформацією Державної інспекції праці, жителі Польщі вже звикли до того, що магазини не відкриті щонеділі. «Правила порушують нерегулярно, а інспектори кажуть про високий рівень дотримання закону», – розповіла прес-секретар Інспекції Данута Рутковська.

В неділю за новим законом дозволяється торгувати в пекарнях, кондитерських, на автозаправках, в квіткових і сувенірних магазинах, там де продають пресу і квитки на громадський транспорт, поштових відділеннях та у невеликих крамницях, якщо за прилавком стоїть особисто власник.

Нагадаємо, в Лодзі збільшується кількість вакансій, коли вже не роботодавець, а найманий працівник диктує умови свого працевлаштування. Оскільки роботодавцям бракує спеціалістів, вони готові пропонувати істотно вищу оплату праці, аби було кому працювати.

Джерело: news.eurabota.ua

04.01.2019