Португалію чекають дострокові вибори

Державна рада Португалії вчора більшістю голосів схвалила розпуск парламенту країни, що означає дострокові вибори. Про це повідомляє AP.

Агентство цитує офіційний сайт адміністрації президента.

Криза уряду настала після того, як депутати 27 жовтня не підтримали поданий проект бюджету на наступний 2022 рік.

Комуністична партія Португалії та Лівий блок виступили проти ініціативи уряду, зажадавши, серед іншого, реформ у системі охорони здоров’я, підвищення пенсій та збільшення мінімальної заробітної плати.

Як повідомляє EFE, президент Португалії Марсело Ребело ді Соуза попередив, що у разі несхвалення проекту бюджету на наступний рік він може розпустити парламент та призначити дострокові вибори у країні.

Під час дебатів прем’єр-міністр Антоніо Коста запевнив, що не піде у відставку, навіть якщо Рахункова палата не схвалить бюджету. Антоніо Коста також пояснив, що у разі дострокових виборів він знову готовий балотуватись від Соціалістичної партії на посаду прем’єр-міністра.

Відмова парламенту прийняти бюджет може призвести до труднощів із виділенням країні коштів Європейського фонду реабілітації. До 2026 Португалія повинна отримати від Брюсселя 16,6 млрд. євро.