Українська скарбниця повна грошей, державний борг зменшується

На казначейському рахунку на початок 2020 року знаходиться вдвічі більше грошей, ніж було рік тому. Залишок коштів на єдиному рахунку Державної казначейської служби України на сьогодні складає 17,5 мільярда гривень. Ця сума рекордна для початку року.

Обсяг коштів на казначейському рахунку періодично змінюється. Грошові суми збільшуються в період сплати податків та інших платежів і зменшуються під час пікових навантажень за видатками.

Завдяки ряду факторів, насамперед, рекордному зміцненню гривні по відношенню до долара, стабільному економічному зростанню уряду вдалося значно зменшити суму державного боргу перед різними міжнародними кредиторами. За підсумками 2019 року державний борг України вперше з 2013 року становить менше, ніж половину внутрішнього валового продукту.

У міністерстві фінансів підкреслили: «Державний борг України опустився нижче позначки 50 відсотків ВВП. Також знижена частка боргу в іноземній валюті, розширено коло інвесторів. Міжнародні агентства S & P и Fitch підвищили рейтинг України до рівня В».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за словами голови Державної податкової служби Сергія Верланова, в минулому році до бюджету перераховано 457,3 мільярда гривень податків.

Рекордне зміцнення гривні в 2019 році призвело до зниження доходів бюджету країни на 51 мільярд гривень.