Провідні країни ЄС запустили механізм вирішення спору по ядерній угоді з Іраном

Великобританія, Франція і Німеччина активували офіційний механізм врегулювання суперечок по іранській ядерній угоді (CFSP).

Іран поступово зняв всі обмеження на виробництво збагаченого урану, який може бути використаний для виробництва ядерного палива, але і ядерної зброї. Тегеран заявив, що має право зробити це у відповідь на санкції, відновлені США, які вийшли з угоди.

Франція, Німеччина і Великобританія заявили, що не приймають аргумент Ірану.

Механізм, викладений у статті 36 угоди, передбачає передачу спору в спільний комітет, у якого буде мінімум 15 днів для вирішення питання. Якщо заявники все ще не задоволені, вони можуть передати питання до Ради безпеки ООН, який може проголосувати за відновлення будь-яких санкцій, накладених відповідно до угоди. Санкції ЄС були скасовані в 2016 році.

«Використання механізму врегулювання суперечок юридично необґрунтовано і є стратегічною помилкою», – заявив міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф.

Росія розкритикувала дії європейців, заявивши, що активація механізму може зробити реалізацію угоди неможливою.

Американська підтримка

Сполучені Штати заявили, що підтримують три країни ЄС щодо заходів в рамках ядерної програми Ірану.

«Ми повністю підтримуємо рішення трьох європейських країн про запуск механізму врегулювання суперечок. Ми вважаємо, що додатковий дипломатичний і економічний тиск виправданий », – йдеться в заяві Держдепартаменту США.