Які ціни у Франції?

Плануючи поїздку або переїзд бажано поцікавитися вартістю життєво важливих послуг і товарів. Ціни у Франції вважають досить високими в європейському регіоні.

цены во Франции

Зі статті дізнаєтеся, які ціни на території Франції на взуття, одяг, транспорт, мобільний зв’язок продукти харчування.

Загальна інформація

Франція член ЄС. Офіційна валюта країни євро. Скрізь є термінали оплати з карти. Готівкою користуються рідко. Приїжджати до Франції краще з кредитною карткою Mastercard з основною валютою євро. Бажано мати невелику суму готівкою. У Франції невигідний курс обміну доларів на євро.

Увагу
Кредитні карти без мікрочіпа тільки з магнітною смугою у Франції погано читаються. При перетині французької межі суми понад 10 000 € (включаючи готівкові кошти, дорожні чеки, векселя, акції) декларують.

Комфортність життя залежить від співвідношення доходів і цін. Середня зарплата брутто місцевих жителів становить 2 500 € в місяць. П’ята частина доходу витрачається на купівлю товарів першої необхідності, продуктів та оплату комунальних послуг. Ціни у Франції за результатами незалежного аналізу цін в 2018 виросли на 2% в порівнянні з цінами у Франції, протягом 2017 року.

Безробіття у Франції становить 36%. Молодим французам доводиться шукати роботу в країнах ЄС. Трудовим мігрантам без знання мови і кваліфікації складно влаштуватися на посади з високою оплатою. Вони отримують доступ тільки до тих вакансіях, для яких не вдалося знайти виконавця серед французів і громадян ЄС. Середня зарплата у Франції нещодавно приїхав в країну мігранта в середньому 1200 € в місяць.

Французи намагаються економити, купуючи речі тривалого використання в період сезонних розпродажів (з 10 січня по 13 лютого, з 27 червня по 31 липня).

Увагу
Не забувайте, якщо іноземець зробив в одному магазині, в один день закупівлю на суму 175 € він має право повернути ПДВ при виїзді з Франції.

Витрати на харчування

У Франції ті, хто вважає за краще готувати самостійно, купують продукти в супермаркетах мережі Сarrefour, Intermarch, Auchan, Monoprix та інших.

супермаркет monoprix

Приблизна ціна продуктів у французьких супермаркетах

Продукт

Ціна, €

Хліб (булка 500 г)

2,5

Молоко (1 л)

2,5

Яйце (12 шт.)

4

Рис (1 кг)

3,5

Сир (французького виробництва 1 кг)

21

Філе курки (1 кг)

16

Яловичина (1 кг)

25

Апельсини (1 кг)

3,5

Банани (1 кг)

3,5

Цибуля (1 кг)

3,5

Помідори (1 кг)

3,5

Картопля (1 кг)

2

Вино (пляшка)

9

Сигарети (пачка)

7

Морозиво (1 ріжок)

4

Торт (шматочок 150 г)

6

Пиріг (шматочок 150 г)

4

Вафлі (400г)

5

Млинці (2 шт.)

2

 

Не варто купувати все необхідне в одній торговельній точці. Вивчайте асортимент в кількох мережах. Таким чином, ви зможете зіставити рівень цін у Франції на різні продукти і знайдете місця, в яких пропонують якісні продукти за прийнятною ціною.

Увагу
Після обіду деякі булочні продають багети з невеликою знижкою. Розраховувати на покупку прострочених товарів за зниженою ціною в супермаркетах не доводиться. Згідно з прийнятим в 1996 році законом всі прострочені продукти надходять у розпорядження благодійних організацій.

Не варто забувати і про місцевих ринках (працюють в понеділок і вівторок з 8 до 13), на яких продукти трохи дорожче, але свіжість їх ідеальна.

Ціна обідів у закладах громадського харчування

Франція славиться вишуканою кухнею. У Франції ціни на готову їжу залежать від місця прийому їжі. У ресторанах мають зірки Мішлен вартість трапези кількох тисяч євро.

ресторан во Францииi

Смачно поїсти можна і в недорогому ресторані:

  • обід з однієї страви обходитися 12-16 €;
  • з трьох страв 20-35 €.

Деякі заклади працюють за системою Буфету. За фіксовану плату, наприклад 18 євро можна з’їсти скільки зможеш.

Чашка капучино коштує 4,5 €.

Вода питна (Пляшка 0,33 л) – 2 €.

Вино червоне (1 келих) – 6 €.

Пиво (пляшка 0,5 л) – 6 €.

Любителям швидкої їжі варто спробувати вуличну їжу.

Сендвіч коштує 8 €.

Бюргер – 9 €.

Круасан – 0,5 €.

Багет свіжовипечений – 1.5 €

Увагу
Чайові (12%) зазвичай включені в рахунок і виділені окремим рядком, але крім оплати за чеком прийнято залишати 1-2 € офіціантові.

Ціна чашки кави випитого за стійкою на 20% менше, такого ж напою, випитого в залі сидячи за столиком.

Ціна оренди житла

Ціна житлової площі на території Франції сильно залежить від регіону і віддаленості від центру міста. Найдорожчі в курортній зоні і Парижі. Помісячна оренда однокімнатної квартири в спальному районі обійдеться в 750 €, в центрі 1000 €. У провінції окреме житло пропонують за 500 €.

Оренда кімнати в загальній квартирі обійдеться від 300 €, кімнати в гуртожитку 200. Ліжко в хостелі на одну ніч 10 €.

До ціни оренди квартири додаються комунальні платежі. В основному вода, газ і електрика оплачуються по лічильнику. Середні суми обслуговування однокімнатної квартири 80-100 €.

У Франції ціна на об’єкти нерухомості залежить від регіону. У Парижі однокімнатні квартири пропонують купити за 70 000 €.

Транспортні витрати

Ціна французького квитка на одну поїздку в громадському транспорті коливається від 1 до 3 €.

В Парижі та інших великих містах, є метро. Квиток для однієї поїздки 2 €. Вигідніше купувати за 15 € проїзний на десять поїздок.

У Руані використовують швидкісний трамвай, який курсує за частково підземній трасі. Квиток на автобус або трамвай обходитися 1,6 €. Місячний проїзний 74 €.

Ті, хто поспішати або їде з вантажем беруть таксі. Вартість посадки 7 €, ціна кілометра шляху 2 €.

Можна взяти автомобіль в оренду (необхідно пред’явити права міжнародного зразка). Економ варіант автотранспорту обійдеться 30 € за добу. Оренда на тривалий термін знижує ціну.

Ціна нових автомобілів у Франції багато в чому залежить від марки:

  • Toyota Corolla реально купити за 25 000 €;
  • Volkswagen Golf за 21 000 €.

До витрат на оренду або купівлю автомобіля додається ціна палива.

Ціна одного літра:

  • дизельного палива 1,4 €;
  • бензину 1,35 €.

Витрати на оплату інтернету і мобільного зв’язку.

Вартість підключення до всесвітньої мережі – 30 € на місяць. Вигідніше купувати абонемент за 35 € у що надають телекомунікаційні послуги французьких компаній, в який додатково входить підключення до 195 телеканалам та обслуговування домашнього стаціонарного телефону (безкоштовно зв’язок в межах Франції на міські і мобільні номери).

Вартість мобільного зв’язку 25 € в місяць.

Скільки коштує взуття та одяг?

Франція по праву вважається законодавицею моди.

магазин одежды во Франции

Колекційні моделі коштують дорого, але в період сезонних розпродажів ціна різко (на 70%) падає. Саме в цей час французи і гості Франції купують одяг, модельне взуття, аксесуари.

Бути модним можна і без дорогих покупок у фірмових бутиках. Французи частіше купують речі в невеликих магазинчиках, секонд-хенді, де продавці пропонують демократичні ціни у Франції на одяг і взуття.

Вінтажні речі шукайте на всесвітньо відомих блошиних ринках.

Підводимо підсумки

Життя у великих містах і столиці Франції Парижі задоволення дороге, але тут більше можливостей знайти роботу з гідною оплатою.

Французи використовують можливості скоротити витрати по максимуму. Марнотратство на показ тут не вітається. Купувати дорогий автомобіль на взяті в кредит під солідні відсотки гроші ніхто не буде.

Планують іммігрувати в Францію іноземцям бажано мати запас коштів на проживання на перший час.