Життя в Чехії

Чехія – досить молода держава. Історія сучасної Чехії почалася тільки в 1993 році, після розвалу радянського союзу і поділу Чехословаччини. Тим не менш, на сьогоднішній день ця країна має міцну економіку, розвинену соціальну інфраструктуру, освіту і медицину, які не поступаються західноєвропейським і в цілому досить високий рівень життя громадян.

Чехия фото

Про те, яка вона, життя в Чехії, як у цій державі живеться чехам і іммігрантів з інших країн і піде мова в цій статті.

Про життя в Чехії

Жити в Чехії досить приємно. Згідно з даними Індексу людського розвитку, який використовується для статистичного визначення рівня життя в країнах світу, ця країна знаходиться на 28 місці. Для прикладу Німеччина – на шостому, а Російська Федерація на п’ятдесятому. Це говорить про те, що громадяни Чехії можуть дозволити собі щорічну відпустку на березі моря, майже в кожній сім’ї є особистий автомобіль, а рівень ВВП на душу населення приблизно такий же, як в ізраїлі чи Іспанії.

Робота і життя в Чехії взаємопов’язані. Рівень безробіття один з найнижчих серед країн центральної Європи, і складає 3-4%. Зарплати і соціальні виплати йдуть в ногу з економічним розвитком країни.

Витрати на життя в Чехії

Середня зарплата в Чехії становить 900 євро в місяць. У Празі, так само, як і в інших світових столицях, середня зарплата вища, і становить 1000 євро в місяць. В цілому оклади залежать від досвіду роботи співробітника, його професії, кваліфікації, регіону та галузі, в якій працює співробітник. Так, наприклад, дохід спеціаліста з сфери обслуговування у Брно на місяць чистими 700 євро, а працівник сфери інформаційних технологій може отримувати в місяць 3000 євро.

Інші зарплати за професіями:

 

Професія

Зарплата на місяць у євро

1

Лікар

2000

2

Інженер

1500

3

Вчитель

1100

4

Будівельник

900

5

Некваліфіковану працю

400-700

Система оподаткування в Чехії щадна. Прибутковий податок для підприємця становить 15%. З співробітника додатково стягуються соціальні податки в розмірі 11%, де 6,5% – внесок до фонду медичного страхування та 4,5% – соціальна страховка. ПДВ становить 21%, а податок на прибуток – 19%.

Якщо говорити про соціальні виплати, то середня чеська пенсія виплачується у розмірі 430 євро. Незважаючи на те, що сума невелика вона повністю покриває витрати пенсіонерів. До того ж держава компенсує частину витрат на відпочинок біля моря та лікування в санаторіях.

Скільки коштує життя в Чехії

Чеська крона – валюта стабільна, проте для зручності будемо приводити всі суми в євро. Ціни в Чехії не захмарні. Середній чек в супермаркеті, при закупівлі продуктів на тиждень для сім’ї з трьох осіб становить 100-150 євро. Більш детально ціни вказані в таблиці:

 

Назва

Ціна

1

Яйця (1 десяток)

1 євро

2

Куряча грудка (1 кілограм)

5,2 євро

3

Твердий сир (1 кілограм)

6 євро

4

Яблука (1 кілограм)

1 євро

5

Хліб

0,7 євро

6

Бензин А-95 (1 літр)

1,1 євро

7

Проїзний на місяць у громадському транспорті

21 євро

При розгляді ідеї імміграція до Чехії одним з найбільш цікавих питань стає вартість оренди житла. Якщо говорити про Празі, то середня вартість оренди однокімнатної квартири в цьому місті становить 500 євро. Двокімнатна обійдеться в 750 євро, а трикімнатна – 1100 євро. До цієї суми необхідно додати витрати на комунальні послуги (близько 150 євро) та оплату мобільного зв’язку та інтернету (ще 25-30 євро).

Оренда будинку обійдеться дорожче. Відбувається це із-за того, що самі громадяни Чехії останнім часом воліють жити в квартирах, хоч і досить комфортабельних, життя з власних будинках. До того ж ціна оренди залежить не тільки від розміру нерухомості, але і від матеріалів з яких побудована житлоплощу і віддаленості від великих міст.

Життя в Чехії, плюси і мінуси

Якщо розглядати життя в будь-якій країні менш емоційно, а спираючись на сухі факти, виходить список плюсів і мінусів. Ось такий список виходить по відношенню до Чехії:

Переваги
  • Чехія входить до складу Євросоюзу. Виходячи з цього, чехи і іммігранти з видом на проживання або оформили робочу візу в Чехію можуть безперешкодно подорожувати по всій території ЄС та користуватися іншими належними їм привілеями
  • Ціни на товари і послуги нижче, ніж на аналогічну продукцію в країнах західної Європи
  • Комфортний клімат для життя
  • Розвинута сфера туризму
  • Легкість ведення бізнесу і невисокі податкові ставки
  • Можливість знайти роботу в Чехії в різних галузях економіки і низький рівень безробіття
  • Низький рівень злочинності
  • Розвинена транспортна інфраструктура
  • Безкоштовна освіта
  • Висока якість надання медичних послуг
  • Велика російськомовна діаспора

 

До негативних сторін життя і роботи в Чехії належать:
  • Відсутність моря, а значить, у відпустку доведеться їхати досить далеко
  • Бюрократія
  • Невеликий відсоток громадян володіє англійською
  • Ставлення корінного населення до іноземців досить напружений

Життя іммігранта в Чехії

Ставлення до мігрантів серед чеського населення двоїсте. Старше покоління до іноземців, особливо вихідців з країн СНД, ставиться насторожено. Відбувається це, швидше за все, з-за того, що в пам’яті ще збереглися неприємні спогади з життя в соціалістичному таборі. Проте молоде покоління набагато привітніше підходить до мігрантів.

Процес адаптації значно спрощує великий відсоток вихідців з України серед усіх іноземців, які проживають на території Чехії. До того ж російськомовних людей також багато.

Жизнь в Чехии

Життя в Чехії для українців може стати набагато комфортніше, якщо слідувати цим порадам:

  • Вивчити чеську мову. Це допоможе не тільки спілкуватися на побутовому рівні, але й знайти більш високооплачувану роботу
  • Змиріться з місцевим менталітетом. Будь-яка країна унікальна, а значить володіє своїми особливостями
  • Вивчіть відгуки людей, в тому числі відео, які вже переїхали до Чехії. Це дозволить психологічно підготуватися до нового життя
  • Ретельно виберіть місто, в якому будете жити. Від цього залежить наскільки там буде комфортно знаходиться

Підводячи підсумки, можна сказати, що рівень життя в Чехії високий. Жителі цієї країни мають ряд преференцій. А процес адаптації для іноземців хоч і не безхмарний, однак цілком прийнятний.