500 осіб затримано під час акцій протесту в М’янмі

Військова хунта М’янми видала ордери на арешт шести видатних діячів країни за звинуваченням у підбурюванні до страйків, які паралізували багато урядових установ в ході протестів проти перевороту в цьому місяці. З початку протестів всього було заарештовано 500 осіб.

Як повідомляє Reuters, в середу ввечері в Мандалає відбулися зіткнення між правоохоронними органами та учасниками протесту. У четвер поліція  штурмувала мітинг та увезла на вантажівках сотні протестувальників.

Чергові демонстрації пройшли на наступний день після того, як доповідач ООН Том Ендрюс висловив заклопотаність повідомленнями про перекидання військ в Янгон, зазначивши, що такі пересування раніше передували вбивствам, зникнення і масовим арештам. «Я вражений тим, що, з огляду на злиття цих двох подій – спланованих масових протестів і об’єднання військ – ми можемо стати свідками того, як військові здійснюють ще більш серйозні злочини проти народу М’янми», – сказав він в заяві в Женеві.

Днем раніше військові М’янми пообіцяли провести вибори і передати владу переможцю, заперечуючи, що повалення уряду було переворотом, і засуджуючи протестуючих за підбурювання до насильства та залякування урядовців.

Поряд з демонстраціями в містах в цій етнічно різноманітною країні рух громадянської непокори призвів до страйків, які зачіпають багато сфер життя. Протестуючі заблокували рух поїздів між Янгоном і південним містом Мавламін, перегородивши залізницю з плакатами на підтримку руху непокори.

Близько 30 буддійських ченців протестували проти молитовного перевороту в Янгоні, коли сотні демонстрантів пройшли маршем через місто Тандве на Західному березі.