Населення Польщі: особливості населення, чисельність, етнічний склад.

Завжди цікаво вивчати нову країну в різних аспектах. Іноді не хочеться читати літературні відгуки про те, куди сходити, що подивитися, де витратити гроші. Іноді хочеться чіткого розуміння того, де, коли, як довго тривало і наскільки важливими були результати певної події. Ніщо, крім цифр і чисел, що не може дати більш конкретної інформації. До речі, саме сприйняття інформації в числах може чинити на людину найяскравіше враження. Тому якщо у вас виникло бажання розширити межі своїх аналітичних знань про Польщу, то ця стаття має стати вам у пригоді.

Польша население

ЗМІСТ

  1. Геополітичне становище в країні: базова інформація
  2. Відомості про чисельність населення
  3. Архітектурна спадщина Польщі
  4. Цікаві факти про Польщу

Геополітичне становище в країні: базова інформація

Польща – країна, розташована в центральній частині Європи; територія її складає 312 679 квадратних кілометрів. Країна має 7 сусідів, тому саме з такою кількістю країн вона має сухопутний кордон (Литва, Німеччина, Калінінградська область Росії, Україна, Чехія, Білорусь і Словаччина).

З політичного устрою Польща – унітарна держава і парламентська республіка, яка поділена на 16 воєводств. За весь час існування Речі Посполитої її правителями були 22 людини. Чинний президент (на серпень 2018 року) – Анжей Дуда, який був обраний в 2015 році.

Польща має надзвичайно красиву природу, більшість її території займають ліси і поля, не менш важливою є її водна частина. Країну омиває одне море (Балтійське) на півночі країни. Тут протікає 37 річок різних розмірів і довжини, але самими великими і важливими вважаються Вісла і Одра, чиї басейни разом складають близько 90% всіх басейнів. У країні багато озер: тих, що більше 1 гектара за розміром, тут близько 9300, найбільшими вважають Снярдви та Мамри.

Загальна протяжність польських кордонів становить 3528 км (3047 з них сухопутні, а 481 – морські).

Відомості про чисельність населення

численость населения Польшы

Сумарна чисельність населення Польщі на 2018 рік становить близько 39 млн, з них 19 млн чоловіків і 20 – у жінок.

Станом на лютий 2018 року в країні народилося 53 000 немовлят, померло 50 000 чоловік різних вікових категорій.

Згідно з оприлюдненими статистичними даними, ситуація щодо вікових категорій населення країни наступна:

  • тих, кому ще не виповнилося 15 років у країні – 15%;
  • кількість тих, хто входить в рамки 15-63 року – 71%;
  • людей старше 63 років – 14%.

Досить цікавий момент – етнічна складова населення: статистичні дослідження показали, що Польща майже однорідна за цим показником, адже 94% жителів країни – поляки. Всі інші національності (німці, українці, білоруси) складають близько 6% (діаспора українців становить близько 400 тисяч чоловік, причому це число досить швидко зростає). За віросповіданням поляки ставляться до католиків, тому їх представників тут близько 88%. Тих, хто належить до інших релігій (включаючи православ’я), приблизно 2%. Тих, хто вважають себе атеїстами, у Польщі близько 10%.

Ось цікавий факт про рівень освіти населення: близько 99% усього населення вміють читати і писати (якщо брати до уваги тільки доросле населення, тобто тих, хто вже досяг 15-річного віку), це досить висока оцінка, особливо якщо врахувати той факт, що серед молоді освіченими можна назвати майже 100% відсотків населення. Можливо, саме це є причиною того, що близько 35% молодих поляків їдуть на навчання у більш розвинені країни і залишаються там назавжди. Неписьменними в країні можна вважати лише 13 тисяч осіб.

Архітектурна спадщина Польщі

архитектурное наследие Польши

Візитною карткою країни сміливо можна назвати архітектуру, і подивитися на неї приїжджають туристи з різних куточків світу. Будівлі тут дуже відрізняються стилями, квітами, висотою і роком будови.

Практично кожна будівля має свою історію і якусь особливість, однозначно варті уваги. Вагомим є те, що 14 споруд в країні стали спадщиною ЮНЕСКО.

Наприклад, концтабір «Аушвіц» біля міста Освенцим був побудований в 1940 році. Це дуже трагічне місце, яке викликає важкі відчуття у відвідувачів, але, як би те ні було, це сторінка історії, хоч і трагічна. Цікавими спорудами, які теж увійшли в рейтинг ЮНЕСКО, вважають історичні центри Варшави і Кракова, які були побудовані ще в 14-му столітті і зберегли свій вигляд до цих пір.

Але крім старих будівель з історією, в країні, звичайно ж, чимало і сучасних новобудов. Так, найвищими вважають наступні три будівлі (високим тут вважають будь-яку будівлю, чия висота сягає понад 70 метрів):

  1. Палац культури і науки у Варшаві (був побудований в 1955 році) – 237 метрів заввишки;
  2. Варшавський шпиль (офісна будівля) – 220 метрів;
  3. Хмарочос «Варшавська вежа» – 212 метрів.

Як ви вже, напевно, помітили, більшість високих будівель сконцентровано саме в столиці, можливо саме тому поляки жаліються на те, що місто втратило свою душевність. Досить приємним є факт, що народ цінує історію, тому з особливим трепетом ставиться до архітектурних пам’яток.

Цікаві факти про Польщу

интересные факты о Польше

Як відомо, кожна країна має свої «родзинки». У Польщі їх теж чимало, та деякі факти просто вражають:

  • Польща рекордсмен у видобутку і постачання бурштину. Так, протягом 1000 років портове місто Гданськ транспортував бурштин по всьому світу.
  • В період окупації Польща стала єдиною країною, де за будь-яку допомогу євреям виносили смертний вирок. Так, близько 50 тисяч поляків були вбиті тільки за це.
  • Країна вважається відомим виробником горілки, тут її виготовляють вже більше 500 років.
  • У Вроцлаві є ресторан, який вважається візитною карткою міста, але і найстаршим рестораном у всій Європі, його назва «Piwnica Swidnicka», а побудували його в далекому 1285 році.
  • Близько 35% відсотків корінного польського населення проживає за межами країни.
  • Близько 60% кінотеатрів по всій країні показують кіно мовою оригіналу (англійська, німецька, італійська), та й самі поляки люблять дивитися фільми іноземною мовою.
  • Природні умови країни настільки сприятливі, що саме тут проживають 23% від загальної кількості рідкісних білих лелек.

Отже, аналітичні дані показали, що Польща країна, досить велика за розміром і чисельністю населення. Тут проживають освічені і привітні люди, які шанують власні традиції та історію.