Перше позачергове зниження відсоткових ставок в США після фінансової кризи 2008 року

Агентство Рейтер повідомляє, що Федеральний резерв США (Центральний банк) несподівано оголосив про зниження ставки на половину відсотка.

Цей крок є частиною екстреного реагування на новий коронавірус COVID-19, через який більше 90 000 людей інфіковані по всьому світу.

Додається, що відсоткові ставки знижені на 0,5 відсоткового пункту до діапазону від 1,00 до 1,25 відсотка.

«Основи економіки США залишаються надійними, але коронавірус створює все більші ризики для економічної активності», – йдеться в заяві Федерального резерву.

Підкреслюється, що це перше надзвичайне зниження відсоткових ставок з 2008 року, коли вибухнула велика фінансова криза, а також найбільше одноразове зниження відсоткових ставок з цього року.

Тим часом голова Федеральної резервної системи Джеремі Пауелл заявив, що рішення Центробанку США по відсоткових ставках не було прийнято в результаті тиску з боку президента США Дональда Трампа.

Пауелл наполягав на тому, що при прийнятті рішень у сфері грошово-кредитної політики центральний банк “ніколи не буде враховувати політичні міркування” і буде засновувати свої кроки на тому, що відповідає інтересам американського народу.