Вища освіта й університети Данії

Навчання в Данії для іноземців, наприклад, українців – це значна підтримка для імміграції в одну з найрозвиненіших країн Європейського союзу з доброзичливим населенням, низьким рівнем злочинності й високими заробітними платами. Датські університети надають якісну освіту, дипломи визнаються практично в усьому світі, що дасть змогу знайти гідну роботу в Данії або іншій країні ЄС.навчання в Данії для іноземців

Понад 700 освітніх програм в різних ВУЗах Данії представлені англійською мовою, також є навчання німецькою та, звісно, датською. Науково-технічний розвиток країни та інноваційні відкриття багато в чому зумовлені сучасним підходом у навчанні місцевих студентів, у тому числі іноземців, які після закінчення навчання відкривають у Данії власний бізнес і працюють на благо місцевої економіки, а багато з них й зовсім згодом отримують датське громадянство.

ЗМІСТ

Вища освіта в Данії

Система вищої освіти Данії побудована на поєднанні традиційного академічного навчання з максимальним залученням студентів до навчального процесу, тобто пріоритетним завданням викладачів датських вузів вважається розвиток у молодих людей критичного мислення та здатності приймати самостійні рішення. Більшість місцевих університетів активно співпрацюють із різними бізнес-структурами, науково-дослідними інститутами та державними установами.

У топ-400 щорічного рейтингу QS World University Rankings 2016/2017 знаходяться 5 вищих навчальних закладів Данії. Кращу позицію посідає Копенгагенський університет – 68-ме місце. Основна частина вузів фінансується державою, тому постійно проводяться моніторинг та оцінка освітніх програм на відповідність до якості та встановлених стандартів. Інноваційний підхід до навчання гарантує високу конкурентоспроможність випускників університетів Данії, у тому числі й іноземців.

Типи навчальних закладів Данії

  1. Університети. Усього в країні функціонує 8 університетів, які пропонують студентам три наукові ступені: бакалавріат, магістратура та докторантура. У програму навчання включений широкий перелік напрямів, включаючи медицину, теологію, технічні, гуманітарні, соціальні та інші науки.
  2. Університетські коледжі (Professionshøjskoler). У Данії розташовано 7 навчальних закладів цього типу, які орієнтовані на надання професійної вищої освіти в конкретних галузях з основним упором на практичне застосування знань. В основному пропонується ступінь бакалавра – у таких сферах, як інформаційні технології, бізнес, ЗМІ, інженерні спеціальності, державний сектор.
  3. Бізнес-академії (Erhvervsakademi). Навчальні заклади націлені на забезпечення якісної професійної освіти й підготовку кадрів для різних куточків країни. У зв’язку із цим 9 бізнес-академій розосереджені по всій території Данії з урахуванням потреб того чи іншого регіону в технічних спеціалістах.

Крім перерахованих вище типів датських університетів, іноземці можуть вступити в морські та художні вищі навчальні заклади Данії.

Як вступити до університету Данії

Правила зарахування студентів у датські вузи залежать від громадянства іноземця, програми навчання і самого навчального закладу. Рекомендуємо заздалегідь ознайомитися з вимогами конкретного університету та підготувати перелік документів відповідно до умов приймальної комісії.

Основні вимоги до іноземців для вступу до університету Данії
  1. Визнання кваліфікації. Атестат про повну загальну середню освіту або, за наявності, диплом іноземного вузу має бути визнаний у Данії. Перевірити це можна на спеціальному сайті – ufm.dk. Наприклад, українцям для зарахування в датський вуз у більшості випадків буде потрібно 1-2 роки навчання в місцевому університеті. Однак для деяких навчальних закладів Данії досить буде атестата з 11-річною освітою за умови, що середній бал не менше 4,5 (9).
  2. Мова. Залежно від мови навчання (англійська або датська), необхідно надати сертифікат про володіння мовою на достатньому для навчання рівні. Для навчання англійською приймається будь-який із сертифікатів TOEFL, IELTS та Cambridge ESOL. Як правило, потрібний рівень не нижче В відповідно до загальноєвропейської класифікації. Вузи Данії пропонують понад 1300 курсів англійською мовою.

Іноді під час вступу до університету Данії передбачається проходження співбесіди або складання додаткових тестів у тому числі мовних. Подача заявок онлайн здійснюється з 1 лютого по 15 березня через спеціальний сайт – optagelse.dk. Дозволяється одночасно пройти реєстрацію на 8 освітніх програм. Відповідь приходить не пізніше 30 липня. Дуже часто іноземцям пропонується пройти підготовчі курси, що діють при самому університеті.

Вартість навчання в Данії

Для переїзду в Данію з метою навчання іноземцям із «третіх країн», у тому числі з України, потрібно отримати вид на проживання, де однією з основних умов, крім зарахування до вищого навчального закладу і мовних навичок, є підтвердження фінансової забезпеченості.

Данці та європейці мають право на безкоштовну вищу освіту в Данії. Решта зарубіжних студентів мають розраховувати на суму від 6 до 16 тисяч євро на рік, залежно від університету й програми навчання.

Багато навчальних закладів Данії мають двосторонні угоди з іноземними вузами, включаючи програми обміну, також зарубіжні студенти можуть розраховувати на спеціальні стипендії та гранти. Наприклад, громадяни країн СНД мають право отримати Державну стипендію Данії для висококваліфікованих студентів.

Повсякденні витрати студента для проживання в Данії трохи вище середніх показників у ЄС. Залежно від міста варто налаштовуватися на суму не менше 1000-1200 євро на місяць. У Копенгагені – до 1500 євро. За статистикою, кімнати в університетських гуртожитках доступні не більше ніж 10% датських студентів, тому, скоріш за все, доведеться орендувати житло. Ціни починаються від 500 євро на місяць. Продукти харчування коштуватимуть приблизно 300 євро. Решта витрат суто індивідуальні та залежать від потреб студента.

Кращі виші Данії

Копенгагенський університет фото

Копенгагенський університет (University of Copenhagen)

Найстаріший університет Данії та один із найстаріших у всій Скандинавії був заснований в далекому 1479 році. Сьогодні це найкращий вищий навчальний заклад в країні, про що свідчать дані всіляких міжнародних рейтингів.

Більшість програм навчання представлені датською мовою, але для іноземців доступні деякі курси англійською та німецькою. Понад 9 тисяч співробітників вузу забезпечують навчання понад 40 тисяч студентів, багато з яких – це іноземці.

Інфраструктура університету Копенгагена містить 4 кампуси, десятки науково-дослідних інститутів і центрів, музеї, ботанічний сад і сучасні спортивні споруди. Пройти навчання можна на 6 факультетах університету, включаючи галузі медицини, теології, а також соціальних, юридичних, гуманітарних і природничих наук. Вартість навчання на програмах магістратури для іноземців із «третіх країн» становить близько 10 тисяч євро на рік.

Орхуський університет (University of Aarhus)

Порівняно молодий і другий за престижністю університет Данії був заснований в 1928 році. Вважається найбільшим вузом країни, де задіяно близько 11,5 тисяч співробітників і навчається понад 44,5 тисячі студентів, з яких 5 тисяч – це іноземці.

Свого часу Орхуський університет відвідувала королева Данії Маргрете II, а викладачами були відомі вчені, у тому числі нобелівські лауреати. Вуз активно співпрацює з міжнародними організаціями, державними структурами та великими компаніями по всій країні.

Пройти навчання пропонується на 4 факультетах – медичному, мистецтв, економіки та бізнесу, науки та технологій, кожен із них містить широкий вибір освітніх програм. До складу університету входять науково-дослідні інститути, школи, департаменти, бібліотеки та музеї. Вартість навчання для іноземців становить від 8 до 15,3 тисячі євро на рік, залежно від курсу.

Технічний університет Данії (Technical University of Denmark)

Один із провідних технічних вузів не тільки Данії, але й Європи, був заснований в 1829 році. Основний упор в освітньому процесі робиться на технічні та природничі науки.

Сьогодні в стінах університету навчається понад 10 тисяч студентів, у тому числі й іноземці понад 100 національностей. Викладацький і адміністративний персонал нараховує близько 5,8 тисячі співробітників.

Технічний університет Данії пропонує студентам широкий перелік напрямів навчання, основні з яких – в галузі біотехнологій, електротехніки, сільського господарства, рибальства, хімії, математики, медицини, інформаційних технологій, дослідження космосу, транспорту, дизайну тощо. Вуз має сучасну інфраструктуру та містить безліч науково-дослідних інститутів, центрів і лабораторій. Вартість навчання для іноземних студентів – 13,5 тисячі євро на рік.