Ціни на хліб в Польщі продовжуватимуть зростати

Ціни на хліб в Польщі явно зросли, проте це ще не кінець збільшення.

Польська газета «Rzeczpospolita» повідомляє, що в листопаді ціни виросли на 8% більше за хліб, ніж у листопаді 2017 року. Найбільше зростання зафіксовано за останні декілька місяців.

Є кілька причин. Одними з них є підвищення цін на паливо. Крім цього, вартість сировини становить майже 45 відсотків від ціни на хліб, а також купівля борошна – це зростаючі витрати, на які цього року вплинула посуха.

Проте найбільшою проблемою є ситуація на ринку праці. У середньому 25 відсотків витрат на виготовлення кожного хліба витрачаються на працівника. Тиск заробітної плати призводить до зростання цін. Тих, хто бажає працювати пекарем, не достатньо серед поляків, а значить на роботу потрібно приймати українців. Представники промисловості бояться, приходу 2019 року, адже в новому році Німеччина планує відкрити свої кордони для іноземних працівників.

«Наші співробітники з України підуть далі, з точки зору заробітку ми для них не привабливі, тому що пекар заробляє від 2,5 до 4 тисяч злотих чистими. Я вважаю, що в цілому 35-40 відсотків із всіх українських працівників, які працюють в хлібопекарській галузі, після відкриття німецьких кордонів залишать Польщу»,- говорить Станіслав Бутка, президент Асоціації польських ремісників хлібобулочних виробів.

Експерти прогнозують подальше підвищення цін на хліб, у тому числі через зростання вартості електроенергії.

Джерело: www.eurabota.ua

24.12.2018