Найефективніша антивікова дієта

Середземноморська дієта допомагає обмежити розвиток фізичної слабкості та зниження когнітивних функцій у процесі старіння. Як повідомляє MedicalXpress, до таких висновків дійшла міжнародна наукова група.

Дослідники відзначають, що з віком функціонування різних систем організму погіршується, а запальні процеси посилюються. Середземноморська дієта позитивно впливає на мікрофлору кишечника та зменшує кількість бактерій, що викликають старечі зміни.

Дослідники провели експеримент із 612 добровольцями у віці 65-79 років, що живуть у Франції, Італії, Нідерландах, Польщі та Великобританії. Протягом 12 місяців деякі з них дотримувались середземноморської дієти, багатої фруктами, овочами, горіхами, бобовими, рибою й оливковою олією, але обмежує споживання м’яса. Інша група не змінювала дієту протягом усього експерименту.

Перший тип дієти, як було показано, запобігає втраті бактеріальної різноманітності в мікрофлорі кишечника, а також збільшує кількість бактерій, пов’язаних зі «здоровим» старінням.

Ці мікроорганізми мають позитивний вплив на швидкість ходьби, роботу мозку і знижують виробництво потенційно шкідливих хімічних речовин. На результати дослідження не впливали вік або вага пацієнтів.

Як зазначено в статті, в середземноморській дієті кількість бактерій, необхідних для стабільної «кишкової екосистеми», збільшується. Це пов’язано з тим, що організм отримує велику кількість клітковини, вітамінів і мінералів – міді, заліза, калію, марганцю, магнію, вітамінів В6, В9 і С.