Роботодавці Словаччини розраховують на українських трудових мігрантів

Велика нестача працівників сфери охорони здоров’я в Словаччині призвела до того, що Асоціація лікарень вже відкрито визнає, що без фахівців з України просто не обійтись.

За даними Інституту політики охорони здоров’я, в словацьких лікарнях працює понад 3,5 тисячі лікарів-пенсіонерів. В Асоціації визнають, якщо докорінно не змінити стан справ, то через десять років в Словаччині буде не вистачати більше 20 тисяч лікарів і 10 тисяч медсестер. Причиною такого стану справ є недостатня кількість випускників медичних навчальних закладів плюс масова міграція медиків в країни Західної Європи, де їм пропонують в рази більшу зарплату.

В опублікованій недавно заяві Асоціації лікарень Словаччини прямо говориться: «Давайте залучати лікарів, медсестер, фахівців по догляду і молодший медичний персонал з України, Сербії та інших культурно і лінгвістично близький європейських країн, як це роблять Польща та Чехія. Треба поспішати, оскільки пропозиція робочої сили з України невдовзі може закінчитися».

На думку президента об’єднання асоціацій роботодавців Томаша Малатінского, необхідно скоротити час адаптації кваліфікованих фахівців, які приїжджають в країну і хочуть працевлаштуватися в словацьких лікарнях.

Нагадаємо, раніше ми писали про значне збільшення чисельності українських працівників в Німеччині. В цьому році в країні працевлаштовано 43 тисячі фахівців з України.