Чехія вимагає штраф для Польщі за вугільну шахту

“Чеська Республіка попросила Суд Європейського Союзу оштрафувати Польщу на п’ять мільйонів євро в день за те, що вона не закрила велику вугільну шахту”, – повідомляють СМІ.

У травні суд зобов’язав Польщу призупинити видобуток низькоякісного бурого вугілля на Турівському кар’єрі, який забезпечує близько семи відсотків електроенергії країни. Рішення проти шахти було прийнято після подачі скарги з Чеської Республіки, в якій стверджується, що видобуток корисних копалин являє транскордонну небезпеку для навколишнього середовища і порушує закони ЄС.

Польський уряд не збирається закривати шахту, незважаючи на рішення суду, стверджуючи, що припинення її роботи може поставити під загрозу «енергетичну безпеку країни». Варшава заявила, що буде домагатися переговорів із сусідньою Чеською Республікою та «представить нові аргументи в суд» з приводу свого рішення.

Польща використовує вугілля для задоволення до 80 відсотків своїх потреб в енергії, але пообіцяла розробити екологічно чисті джерела енергії і закрити свою останню шахту до 2049 році відповідно до цільових показників скорочення викидів, встановлених Європейським союзом.