Парламент Північної Македонії затвердив новий уряд Зорана Заєва

“Парламент Північної Македонії затвердив новий коаліційний уряд країни пізно ввечері в неділю”, – повідомляє Associated Press.

Після двох днів жарких дебатів депутати в Скоп’є проголосували 62 “за” і 51 “проти” нового кабінету на чолі з лідером СДСМ Зораном Заева.

Заєв, який очолював уряд з 2017 по початок 2020 року, сформував більш компактний кабінет з 19 міністрів – на сім менше, ніж раніше. Дев’ять міністрів або зберегли свої пости, або були переведені на нові.

Зоран Заєв сказав законодавцям, що його новий уряд зосередиться на відродження економіки, боротьбі з коронавірусом і корупцією. Він оголосив про плани залучення нових іноземних інвестицій на суму 1 мільярд євро, 40-процентного збільшення мінімальної заробітної плати та пенсій і судової реформи.

Відповідно до коаліційної угоди з Демократичним союзом за інтеграцію Албанії, Заєв передасть пост прем’єр-міністра етнічному албанцю, призначеному молодшим партнером по коаліції за 100 днів до закінчення 4-річного терміну повноважень уряду в 2024 році. Це буде перший раз, коли представник албанської меншини займе цю позицію після проголошення незалежності країни в 1991 році.

Консервативна опозиція різко розкритикувала новий кабінет міністрів, заявивши, що він нездатний впоратися з пандемією коронавіруса і виконати свої обіцянки.