Експерти: Україні загрожує екологічна катастрофа більша, ніж в Чорнобилі

Світ може зіткнутися з екологічною катастрофою більшою, ніж Чорнобильська трагедія. Про це попередив Вітольд Фокін, заступник голови української делегації в тристоронній контактній групі на Донбасі.

За словами Фокіна, руйнування інфраструктури на Донбасі після бомбардувань призвело до затоплення тисяч мін. Вони залишилися не знешкоджених, і отруєна вода з них може потрапити до місцевих річки та озера, після чого забруднена вода потрапить до Азовського і Чорного морів. У зв’язку з цим він наполіг на термінові роботи з очищення валів.

«Багато закривають на це очі, але насувається катастрофа, яка може стати незмірно більшою, ніж аварія на Чорнобильській АЕС, і нанести в багато разів більший збиток навколишньому середовищу», – заявив Фокін.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася в ніч на 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор енергоблоку 4. Велика кількість радіоактивних речовин було викинуто в навколишнє середовище. За висновками експертів, основною причиною інциденту стали грубі порушення правил експлуатації АЕС, скоєні персоналом четвертого блоку.