Помер останній президент апартеїду в ПАР Фредерік де Клерк

“Фредерік де Клерк, який розділив Нобелівську премію миру з Нельсоном Манделою та був останнім президентом апартеїду в Південній Африці, який очолив кінець уряду білої меншини в країні, помер у віці 85 років”, – повідомляє Associated Press.

Де Клерк помер після битви з раком у своєму будинку в Кейптауні, підтвердив представник Фонду Фредеріка де Клерка.

Де Клерк був неоднозначною фігурою в Південній Африці, де багато хто звинувачував його в насильстві проти чорношкірих південноафриканців та активістів проти апартеїду під час його правління, тоді як деякі білі вважали його спроби покласти край апартеїду державною зрадою.

Саме де Клерк, виступаючи у парламенті Південної Африки 2 лютого 1990 року, оголосив, що Нельсона Мандела буде звільнено з в’язниці через 27 років. Це послання електризує країну, яку багато десятиліть зневажали та санкціонували за свою жорстоку систему расової дискримінації, відому як апартеїд.

Оскільки ізоляція Південної Африки посилюється і її колись стабільна економіка погіршується, де Клерк, якого було обрано президентом лише п’ять місяців тому, також оголосив у тій же промові про скасування заборони на діяльність Африканського національного конгресу та інших політичних груп, що виступають проти апартеїду.

Під час його виступу із зали вийшли кілька депутатів.

Через дев’ять днів Мандела було звільнено.

Чотири роки по тому Мандела був обраний першим чорношкірим президентом країни, оскільки вперше проголосували чорношкірі південноафриканці.

До цього де Клерк і Мандела були удостоєні Нобелівської премії миру в 1993 році за їх найчастіше напружену співпрацю з метою забрати Південну Африку від інституціоналізованого расизму до демократії.