Італія та ЄП відхилили пропозицію щодо євробюджету

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте і Європейський парламент відхилили пропозицію голови Європейської Ради Чарльза Мішеля про створення багаторічної фінансової структури ЄС, повідомляє DPA.

Конте і ЄП виступили проти цієї пропозиції за день до важливого позачергового саміту ЄС, на якому країни-члени обговорять бюджет на 2021-2027 роки.

Рим не схвалить цю пропозицію, заявив італійський лідер Сенату в італійській столиці.

Він пояснив, що бюджетний план був поліпшений в порівнянні з попередніми пропозиціями, але що «проект Мішеля все одно не буде відповідати цілям, поставленим лідерами ЄС в стратегічному порядку денному і програмі голови Європейської комісії».

Прем’єр-міністр Італії прогнозує «що»завтрашній саміт, ймовірно, буде складним і важким”.

Переговорна група Європейського парламенту виступила з повідомленням, в якому говорилося, що пропозиція Мішеля була «нижче очікувань Європейського парламенту і громадян».

Законодавчий орган підкреслює, що ця пропозиція передбачає скорочення грошей на сільське господарство, згуртованість, дослідження, оцифрування, молодь, міграцію, оборону та інші області за рахунок зміни клімату, цифрової економіки та зміцнення Європи.

У Римі Конте також сказав, що Бюджетна пропозиція не відповідає старим і новим завданням, що стоять перед ЄС, пославшись на аспекти сільськогосподарської політики та соціальний фонд для підтримки ринку праці. За його словами, іншими спірними моментами стане Фонд інновацій і оборони.

Прем’єр-міністр Португалії Антоніо Коста також заявив парламенту країни, що не голосуватиме за пропозицію щодо бюджету.

У п’ятницю Мішель оприлюднив проект, вартість якого перевищує 1 трильйон євро. Компромісна пропозиція передбачає 1074% вкладу у ВВП держав-членів. Європейський парламент хоче 1,3 відсотка, але деякі держави-члени виступають проти більше 1 відсотка.