Володимир Зеленський перед Бундестагом: Перед війною Німеччина думала про свою економіку, а не про безпеку України

“Президент України Володимир Зеленський звинуватив Німеччину в тому, що вона поставила свою економіку вище за безпеку нашої країни ще до російського вторгнення”,- повідомляє AP.

У зверненні до нижньої палати парламенту Німеччини Зеленський розкритикував підтримку урядом Німеччини газопроводу “Північний потік-2”, попередивши, що проект загрожує безпеці України та Європи.

Зеленський також зазначив коливання Берліна, коли справа дійшла до введення одних із найжорсткіших санкцій проти Росії через побоювання, що вони завдадуть шкоди економіці Німеччини.

Нагадавши про Берлінську стіну, що колись поділяла німецьку столицю, український лідер закликав Німеччину не допустити, щоб нова стіна розділила Європу, і закликав Берлін підтримати прагнення Києва вступити до ЄС та НАТО.

«Шановний пане Шольц, знесіть цю стіну, дайте Німеччині роль лідера, на яку вона заслуговує», — сказав Зеленський у зверненні до парламенту Німеччини. У зв’язку з цим він послався на Рональда Рейгана, який за два роки до падіння Берлінського муру закликав тодішнього радянського лідера Михайла Горбачова: «Зруйнуйте цю стіну!»

Зеленський наголосив, що у центрі Європи височить нова стіна між свободою та несвободою. “І ця стіна стає більшою з кожною бомбою, яка падає на Україну, з кожним неприйнятим рішенням”, – додав він. За словами українського президента, Берлін допоміг побудувати цю нову розділову лінію, ізолювавши Україну завдяки своїм діловим зв’язкам із Росією та своєю попередньою підтримкою газопроводу «Північний потік-2».

Зеленський закликав до більшої підтримки нашої країни, заявивши, що тисячі людей загинули у війні, яка почалася менш ніж місяць тому. “Серед постраждалих 108 дітей”, – сказав він.

Поки що уряд Шольця продовжує виступати проти бойкоту імпорту російського газу та нафти, на якому наполягає Київ.