Світовий банк прогнозує серйозний спад в економіці Китаю у 2022 році

Світовий банк знизив прогноз економічного зростання Китаю цього і наступного року, оскільки друга за величиною економіка світу стикається з дедалі більш серйозними перешкодами – від нової версії коронавірусу Omicron до різкого спаду в секторі нерухомості. Про це повідомляє CNN.

Тепер банк очікує, що ВВП Китаю у 2021 році зросте на 8% порівняно з попереднім роком – менше, згідно з його попередніми прогнозами (у жовтні прогноз був 8,1%, а у червні – 8,5%).

Він також знизив свій прогноз на 2022 рік з 5,4% до 5,1%, що стало другим найповільнішим темпом зростання для Китаю з 1990 року. 2020 року економіка Китаю зросла на 2,2 відсотка.

“Ризики погіршення економічних перспектив Китаю збільшилися”, – сказав Світовий банк у сьогоднішньому звіті з економіки Китаю.

За його словами, відновлення внутрішніх спалахів Covid-19, включаючи варіант Omicron, може призвести до «широкомасштабних та довгострокових» обмежень та викликати подальші збої в економічній діяльності. Крім того, «серйозний та стійкий спад» у секторі нерухомості з високою заборгованістю може мати серйозні наслідки для економіки загалом.

Китай був єдиною великою економікою, яка продемонструвала зростання в 2020 році, але цього року зіткнувся з низкою проблем, включаючи пандемію, енергетичну кризу і придушення приватного підприємництва.