Парламент Шотландії голосує за новий референдум

Пропозицію уряду про проведення нового референдуму про незалежність Шотландії було підтримано парламентом.

Більшість депутатів проголосували за цю пропозицію, стверджуючи, що «народ Шотландії повинен провести референдум, щоб вирішити, чи хочуть вони стати незалежною державою».

Шотландський уряд запропонував провести новий референдум в кінці цього року, але йому доведеться отримати повноваження Вестмінстера на його проведення – те, що прем’єр-міністр Борис Джонсон пообіцяв заблокувати.

За цю пропозицію проголосували 64 проти 54, при цьому ніхто не утримався.

В ході дебатів перший міністр заявив, що для захисту Шотландії від наслідків консервативного уряду і Brexit необхідно провести друге голосування за незалежність. За два дні до того, як Великобританія покинула Європейський Союз, Ніколас Стерджен заявив, що незалежність – це єдиний реальний шлях для Шотландії стати частиною Європи.

«Із огляду на те, що пропонують торі, рішення про незалежність не просто законне – воно необхідне», – сказала вона.

Осетрини послалися на міністрів уряду Великобританії, звинувачуючи їх у тому, що вони «абсолютно глухі до інтересів, потреб і голосу Шотландії».

Вона наполягала на тому, що Brexit був «противником демократії» після того, як майже дві третини виборців у Шотландії підтримали інших у 2016 році.