Іпотеку в Данії тепер можна отримати під нуль відсотків річних

Для тих датчан, які найближчим часом захочуть оформити кредит на покупку квартири або будинку, банківська система країни приготувала приємний сюрприз – будуть видавати іпотеку під нуль відсотків.

Керівництво датського банку Nordea Bank Abp, як і раніше, зацікавлене в залученні достатнього числа клієнтів, а особливо тих, які оформляють кредити на придбання дорогого житла.

З цією метою днями було прийнято по-справжньому історичне рішення – почати видавати іпотечні кредити, тобто ті, які люди оформляють при купівлі житла, під 0 відсотків річних. На практиці це означає, що не потрібно буде нічого платити, а тільки виплатити необхідну суму за куплену квартиру.

В банках Realkredit Danmark і Nykredit заявили, що почнуть видавати іпотеку за ставкою 0,5 відсотка річних на 30 років.

Однак інша фінансова установа Данії пішла ще далі – Jyske Bank при оформленні іпотеки строком на 10 років знизив процентну ставку нижче нуля – до мінус 0,5 відсотка річних. Іншими словами, це означає, що будь-який датчанин, виплачуючи гроші за куплену квартиру, замість сплати відсотків, отримує ще й бонуси за те, що взяв у банку кредит.

Це стало можливим через низький рівень процентної ставки Центробанку Данії – 0,65 відсотка.

Головний аналітик відділу внутрішнього фінансування компанії Nordea Ліза Нітофт Бергманн зазначила, що «ще ніколи не було настільки дешево позичати кошти. Ми очікуємо, що це призведе до зростання цін на нерухомість».

З іншого боку експерт підкреслює, що «це показує, наскільки налякані інвестори із-за поточної ситуації на фінансових ринках, і що вони очікують, що пройде багато часу, перш ніж ситуація покращиться».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що банки Швейцарії почали видавати кредити за мінусовою ставкою.

Українці, які живуть і працюють в Польщі, в минулому році купили 2,3 тисяч об’єктів нерухомості.