Вибухи на танкерах в затоці Омана. Не виключено, що вони були вражені торпедами

Небезпечний інцидент в затоці Омана. 13 червня біля берегів Ірану загорілися два великих нафтових танкера. На них сталися вибухи. Один з кораблів затонув. Обставини події уточнюються.
Відомо, що вибухи сталися на двох кораблях – Фронті Альтаїр і Кокоуа Кураж. 44 члена екіпажу обох танкерів були евакуйовані. Аварійні служби Ірану доставили їх в порт в Дьяско. Одну людину поранено, але його травми не небезпечні.
Танкери плавали під прапором Панами і Маршаллових островів, але належали корпораціям з Норвегії і Тайваню.
Тайванська компанія офіційно повідомила, що її танкер Фронті Альтаїр перевозив 75 тисяч тонн сирої нафти. За даними Reuters, цей вантаж коштував 30 мільйонів доларів. Танкер, мабуть, вдарив невідомий об’єкт. За неофіційною інформацією, це могла бути торпеда.
Ринки відразу відреагували на ситуацію в Перській затоці. Після першої інформації сира нафта подорожчала на 4 відсотки. Ці небезпечні події відбулися в зоні конфлікту, де напруженість між Іраном та Сполученими Штатами дуже висока, і куди американці недавно відправили військово-морську бойову групу з авіаносцем Авраамом Лінкольном.

США звинуватили Іран у проведенні атак в затоці Омана. Держсекретар США Майк Помпео на прес-конференції у Вашингтоні заявив, що «оцінка уряду США полягає в тому, що Ісламська Республіка Іран несе відповідальність за напади, які сталися в затоці Омана». Великобританія і Саудівська Аравія погодилися з цією думкою. Напад було засуджено Об’єднаними Арабськими Еміратами, Катаром і Єгиптом.
Позиція Тегерана була викладена іранської місією при Організації Об’єднаних Націй, яка заявила, що «Іран категорично відкидає необґрунтовані претензії США за напади на два нафтові танкери в затоці Омана і засуджує їх найрішучішим чином».
«Іран готовий грати активну і конструктивну роль у забезпеченні безпеки стратегічних морських переправ, а також в сприянні миру, стабільності і безпеки в регіоні», – йдеться в заяві Ірану.