Китай вторгся в Індонезію через буріння нафтових та газових свердловин та військових навчань

Китай закликав Індонезію припинити буріння у пошуках нафти та природного газу на морській території, яку обидві країни вважають своєю власністю під час місяців протистояння у Південно-Китайському морі на початку цього року. Про це повідомляє Reuters із посиланням на чотирьох людей, знайомих із справою.

Безпрецедентний запит, про який раніше не повідомлялося, викликав напруженість через природні ресурси між двома країнами в нестабільному регіоні, що має глобальне стратегічне та економічне значення.

У листі китайських дипломатів до міністерства закордонних справ Індонезії ясно говорилося, що Індонезія має припинити буріння на тимчасовій морській платформі, оскільки воно проводиться на території Китаю, за словами Мухаммада Фархана, члена комітету національної безпеки Індонезії, який був проінформований про цей лист.

“Наша відповідь була дуже чіткою, що ми не зупинимо буріння, тому що це наше суверенне право”, – сказав Фархан.

Представник міністерства закордонних справ Індонезії заявив: «Будь-яке дипломатичне спілкування між країнами має приватний характер, і його зміст не можна передавати іншим». Він відмовився від подальших коментарів.

Міністерство закордонних справ Китаю, Міністерство оборони та посольство у столиці Індонезії Джакарті не відповіли на запити про коментарі.

Троє інших людей, які сказали, що їм повідомили про це, підтвердили існування листа. Двоє із цих людей заявили, що Китай неодноразово закликав Індонезію припинити буріння.

Найбільша країна Південно-Східної Азії наполягає на тому, що південний край Південно-Китайського моря є її винятковою економічною зоною відповідно до Конвенції ООН з морського права, і в 2017 році назвала цей район Північним морем Натуни.

Китай заперечує зміни назви і наполягає на тому, що водний шлях є частиною його великих територіальних домагань на Південно-Китайське море, яке він відзначає U-подібною «лінією з дев’яти пунктів», кордоном, якого Постійний арбітражний суд не виявив. правова основа у Гаазі у 2016 р.

«Це (лист) було трохи загрозливим, тому що це була перша спроба китайських дипломатів висунути свій порядок денний із дев’яти рядків проти наших прав з морського права», – сказав Фархан Рейтер.

Китай є найбільшим торговим партнером Індонезії та другим за величиною джерелом інвестицій, що робить його ключовим елементом прагнення Індонезії стати економікою найвищого рівня. Індонезійські лідери мовчать з цього питання, щоб уникнути конфлікту або дипломатичної суперечки з Китаєм, повідомили Рейтер Фархан і ще двоє людей.

Фархан сказав, що Китай в окремому листі також висловив протест проти переважно наземних військових навчань Garuda Shield у серпні, які проводилися під час протистояння.

Навчання, в яких беруть участь 4500 військовослужбовців із США та Індонезії, є регулярним заходом із 2009 року. За словами Фархана, це перший протест Китаю проти них. “У своєму офіційному листі китайський уряд висловлює занепокоєння стабільністю безпеки в регіоні”, – сказав він.