У глушині Англії знайдено скарб. Його вартість оцінюється майже в 154 млн. гривень

«Ми поїхали на вихідні і виграли головний приз», – сказав Адам Стейплс, який разом зі своєю партнеркою Лізою Грейс знайшов більше 2500 срібних монет тисячолітньої давності. Підраховано, що за оцінкою казначейства вартість становить близько 5 мільйонів фунтів стерлінгів (майже 154 мільйони гривень). Британський музей в Лондоні, куди була доставлена ​​знахідка, вважає, що це може бути раннім прикладом ухилення від сплати податків.
Точна вартість монет повинна бути визначена музейними працівниками, але фахівці вже вказують, що названі 5 мільйонів фунтів можуть бути завищеною сумою, тому що не враховано стан монет і зниження їх вартості в той час, коли така велика кількість монет наводнює ринок.
Скарб виявили в полі в Сомерсеті, на південному заході Англії рівно 2528 срібних монет з часів битви при Гастінгсі, в період правління короля Гарольда II (1066) і початком династії Норманів завдяки перемозі загарбників з континенту під керівництвом Вільяма I.
На монетах зустрічаються зображення обох лідерів. Невелику частину прикрашає також образ Едуарда Сповідника.
За словами Британського музею, зображення двох королів доводять, що при виробництві монет використовували старішу матрицю, щоб уникнути податку на поточний дизайн.
Після визначення остаточної вартості знайдених скарбів шукачі – Адам Стейплс і Ліза Грейс – повинні будуть поділитися отриманими грошима з власником землі, де були зариті монети. Знадобилося близько п’яти годин, щоб витягти їх.
Знахідка була виявлена ​​завдяки металошукачам, з якими вони подорожували протягом 16 років в пошуках скарбів.