Рівень життя в Польщі в 2018 році: зарплати, пенсії, ціни

За останні 10-15 років життя в Польщі помітно змінилося. В першу чергу це пов’язано з її вступом до Шенгенської зони та інвестиціями в економіку, з боку Євросоюзу. Це стало потужним поштовхом до інтенсивного розвитку різних галузей народного господарства, створення нових робочих місць, а також послужило базою впровадження міжнародних норм і стандартів. Зокрема, середня зарплата у всіх регіонах в Польщі підвищилася, хоча і є диференційованою.

рівень життя в Польші

Зміст

  1. Співвідношення витрат і доходів
  2. Особливості оподаткування
  3. Охорона здоров’я
  4. Нерухомість
  5. Пенсійне забезпечення
  6. Розваги

Співвідношення витрат і доходів

Попри те, що регулярне підвищення мінімальної заробітної плати в цілому по країні тягне за собою зростання цін на товари, продукти та послуги, в тому числі й комунальні, рівень життя стабільно поліпшується. У минулому році мінімальна зарплата підвищилася з 1680 злотих до 1750. Як відзначають експерти, в державі чітко проглядається тенденція залежності заробітної плати від галузі та регіону (диференціація). Наприклад, в держсекторі середня зарплата в 2018 році десь на 400 злотих більше. А ось молоді фахівці, як правило, отримують відсотків на 40 менше ніж їх більш досвідчені колеги.

В державі відзначаються суттєві коливання зарплат в залежності від району, в найбагатших, вони можуть на 200-300% бути більше ніж в бідних. Згідно зі статистичними даними, найбільше зростання доходів (у другому півріччі 2015 року) було зафіксовано у промисловій і будівельній галузях. Для порівняння, середня зарплата в Польщі в сфері готельно-ресторанної діяльності складає близько 2800 злотих, держслужбовця 4500, в охороні здоров’я – 3500.

Головною статтею витрат є харчі. На їх купівлю йде приблизно 30% від щомісячних доходів. Правда, при цьому слід зазначити, що в порівнянні з середньоєвропейськими нормами, харчування тут відносно дешеве. На більшість товарів в супермаркетах ціни трохи дешевше в порівнянні з ринком.

Орієнтовна таблиця цін на продукти в Польщі в злотих виглядає наступним чином:
  • хліб – 2,5;
  • цукор (кг) – 2,5;
  • яйця (1 десяток) – 5;
  • філе курки (кг) – 15;
  • огірки, помідори (кг) – 4;
  • шоколад (шт.) – 3;

Житлова нерухомість в державі традиційно вважалася цілком доступною для різних соціальних верств населення. Після вступу в Шенгенську зону кардинальних змін в цьому плані не відбулося. Щомісяця жителі цієї держави витрачають на комунальні платежі близько чверті своїх доходів (25%).

Більшість молодих людей, зважаючи на відсутність особистих заощаджень для покупки нерухомості, вважають за краще наймати квартиру, приватний будинок або кімнату. Тим більше, що зробити це можна за цілком доступними цінами. Купівля нерухомості тут, для жителів з країн пострадянського простору, є надійною довгостроковою інвестицією. Серед найбільш перспективних і привабливих об’єктів вважаються квартири в столиці цієї держави. Ще однією важливою статтею витрат є оплата проїзду в муніципальному транспорті.

Якщо порівнювати з іншими країнами Євросоюзу, то вартість життя в Польщі, цілком прийнятна. Все це робить державу дуже популярною для іноземців.

Особливості оподаткування

Якщо ви думаєте отримати громадянство Польщі, варто вивчити податкове питання. Характерною особливістю польської податкової системи є поділ її на два рівні. Перший передбачає стягування місцевих зборів, а другий – державних. Всього налічується більше ніж 10 видів платежів. Ось деякі з них: акциз і податки.

Розмір ПДВ залежить від групи товарів. Більшість продовольчих товарів звільнені від сплати цього податку.

Розмір податку на нерухомість відрізняється від місця розташування об’єкта та його площі. Наприклад, якщо мито на нерухомість у Варшаві цілком порівнянна зі столичним рівнем інших європейських держав, то в інших регіонах вона в 1,5-2 рази нижче.

Варшава фото

Житлова нерухомість, володіння якої перейшло у спадок, також оподатковується. Його розмір визначається індивідуально і на пряму залежить від реальної ринкової вартості об’єкта і складає 3-20%.

На початку 90-х років в країні був введений прибутковий податок з прогресивною ставкою, яким обкладаються всі види прибутку (ставка 18%). Від його сплати звільняються особи, загальний дохід яких не перевищує 3091 злотих.

Особи, які є нерезидентами, також оплачують податок на прибуток, за умови постійного перебування на території держави понад 183 дні протягом року. Всі податки оплачуються щомісяця за допомогою банківського переказу. Порушення податкової дисципліни загрожує накладенням досить великих штрафних санкцій, які можуть досягати до 1/4 від суми мит за рік.

Охорона здоров’я

Місцева система охорони здоров’я підрозділяється на державну і приватну складові. Більш поширеною є перша, хоча і не відрізняється особливо високою якістю.

Всі жителі держави оплачують податок (щорічно) до відповідного фонду. Його розмір становить 9,6% від заробітної плати. Кожен житель має пластикову карту, в яку вмонтований чіп з інформацією, яка є в медичній карті пацієнта. Отримати всю актуальну інформацію можна і в режимі реального часу.

Також в країні широко поширені послуги сімейних лікарів. Вони виписують направлення до спеціалістів вузького профілю. Лікування та обстеження в приватних мед установах здійснюється на платній основі. Всі витрати, в повному обсязі лягають на плечі пацієнта. У той же час державні клініки не можуть надавати платні медичні послуги.

Згідно зі статистичними даними, за 2015 рік, обов’язковий медичний страховий поліс мають 99% населення, його середня вартість в доларах США становить близько 150 у.о. Придбати його можна безпосередньо через свого роботодавця або самостійно. Разом з тим, з кожним роком збільшується число людей, що віддають перевагу приватному страхуванню. Сьогодні загальна їх кількість не перевищує 3 млн.

Нерухомість

Польська нерухомість характеризується своєю доступністю для звичайної людини. При здійсненні операції по її купівлі / продажу, велику частину витрат оплачує продавець. Підвищеним попитом у молодих пар і приїжджих користуються послуги з оренди столичних квартир. В цілому вартість життя в Польщі в найманому житлі становить 800 євро (для Варшави), що в порівнянні з середньомісячними доходами одного члена сім’ї, який працює. Слід зазначити, що останнім часом спостерігається тенденція зростання цін на нерухоме майно, включаючи і його оренду.

Пенсійне забезпечення

Система пенсійного забезпечення в державі заснована на таких складових:
  1. Державні виплати.
  2. Приватна накопичувальна.
  3. Добровільні накопичення.

Розмір щомісячних пенсійних відрахувань становить 19% від розміру зарплати. Ця сума розподіляється між роботодавцем і працівником у співвідношенні 50 на 50. Добровільні внески сплачуються самостійно і не є обов’язковими.

Остаточний розмір пенсії нараховується відповідно до сум пенсійних внесків, які оплачувалися протягом трудової діяльності. У 2018 році середня пенсія в цій державі становить 1700 злотих, мінімальна – 830, по інвалідності 1800. Кількість пенсіонерів постійно зростає і зараз їх налічується близько 5 млн чоловік.

З огляду на те, що ціни в Польщі на продукти та предмети першої необхідності відносно невеликі, то пенсіонери відчувають себе тут цілком комфортно. Але тут же слід уточнити, що для цієї категорії громадян не передбачені пільги на оплату комунальних послуг, проїзд в муніципальному транспорті та медобслуговування. Тому і зовсім вже безтурботним життя польського пенсіонера не назвеш.

Пропонуємо переглянути відео про пенсії в Польщі та як оформити пенсію у Польші.

Розваги

Високий рівень місцевих зарплат дає можливість жителям цієї держави особливо не економити на своєму відпочинку. Тут щорічно проводиться безліч різноманітних фестивалів, свят, виставок, ярмарків та інших масових гулянь. Великою популярністю у місцевого населення користуються і театри.

Люблять поляки й активний спосіб життя. На вулицях багато велосипедистів і людей на роликах. У міських парках є добре обладнані тренажерні майданчики, які практично ніколи не пустують. Країна вже встигла проробити величезний шлях від радянської моделі розвитку економіки до капіталістичної. І як показала практика очікування виправдала навіть найсміливіші очікування. Цим і пояснюється привабливість перспективи еміграції для українців в цю європейську державу.

Відносно висока середня заробітна плата в Польщі, гарне пенсійне забезпечення, можливість безперешкодно переміщатися і працювати в країнах Шенгенської зони роблять проживання в цій державі привабливим для багатьох вихідців з держав колишнього СНД.